Památník romského holocaustu Žalov stojí. Zbývá ještě vybavit expozici

V Hodoníně u Kunštátu na Blanensku skončily stavební práce na památníku, který bude připomínat sběrný tábor pro moravské Romy za druhé světové války, internační středisko pro odsun Němců a tábor nucených prací z 50. let minulého století. Stavba trvala pět let a celkové náklady se vyšplhají ke sto milionům korun.

Za pět let prošel areál bývalého sběrného tábora kompletní proměnou. Ze sedmi vězeňských objektů se zachoval pouze jeden. Ten stavebníci zrekonstruovali stejně jako objekt dozorců, který se dochoval částečně. K tomu ještě postavili novou budovu infocentra. Baráků pro vězně bylo v areálu celkem sedm. Místa, kde stály, připomínají kamenné zídky. V táboře zahynulo v letech 1940–50 dvě stě osmdesát lidí. Za každého z nich stojí v táboře jeden symbolický kůl.

Veřejnost si bude moci expozici prohlédnout za rok

Na řadu teď přijde tvorba expozice, která potrvá rok. „Pokud nevznikne žádný problém, bude vše hotovo v srpnu příštího roku,“ řekla Markéta Pánková, ředitelka, Národní pedagogické muzeum a knihovna J. A. Komenského. V expozici budou česko-anglické texty, fotografie, předměty, ale i krátké filmy s pamětníky, které přiblíží život vězňů, ale i dozorců. „Bude tam například seznam mrtvých, časová osa, která ukáže, co se odehrávalo v Čechách, v Evropě a v táboře, ale také telefonní budky, které umožní vyslechnout nahrávku některého z pamětníků,“ popsala vznikající expozici Markéta Pánková. Expozice by měla sloužit především školám, ale přístupná bude i veřejnosti.

Zemřelí Romové jsou pochovaní v lesíku za táborem. Místo připomíná kříž, u kterého se každoročně konají pietní akce. Místo bylo prohlášeno za kulturní památku.