Čtyři klisny koně Převalského míří do Mongolska

Praha - Z kbelského vojenského letiště odpoledne odletěl armádní speciál se čtyřmi koňmi Převalského. Míří do mongolského národního parku Gobi B. Transportem pražská zoo navazuje na loňskou akci, tehdy do pravlasti těchto divokých koní zahrada poslala tři klisny a jednoho hřebce. Dnešní odlet se nakonec opozdil o několik desítek minut kvůli celním procedurám.

Anežka, Spela, Xara a Greta - čtyři klisny, které mají posílit rodinu koní Převalského v mongolském národním parku. Pražská zoo koně posílá do Mongolska už podruhé. A jako jediná na světě se je tak pokouší vrátit do původního prostředí. „Byli jsme to my a naši předchůdci, kdo zachránil koně Převalského, kdo skutečně měl rozhodující podíl na záchraně tohoto živočišného druhu,“ potvrdil ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

Klisny se na náročný přesun připravovaly ve výběhu v Dolním Dobřejově na Benešovsku, do transportních beden je veterináři naložili asi za tři hodiny. Letecký přesun do Mongolska potrvá zhruba 18 hodin, kvůli doplnění paliva bude muset letadlo CASA dvakrát přistát - a to v Kazani a v Novosibirsku. V Kazani se navíc vymění i posádka letounu. Na letišti v mongolském městě Bulgan Sum přistane celá posádka zítra.

Koně cestují v dřevěných bednách - každá váží 257 kilogramů a je postavena tak, aby byla pro přepravu koní co nejvhodnější a transport proběhl bez komplikací. Koně bude na palubě armádního letadla CASA doprovázet veterinář Roman Vodička, ředitel zahrady Miroslav Bobek a kurátor kopytníků Jan Marek. Nabízet budou zvířatům v průběhu letu i později při pozemním převozu vodu, seno a mrkev.

Klisny byly pro transport vybírány podle věku, důležitá byla také genetická odlišnost od koní, kteří v oblasti Gobi B žijí, a jejich kondice i povaha.

Koně Převalského
Zdroj: ČT24

Loňský transport byl velmi úspěšný - dvěma českým klisnám se v mongolské stepi narodila zdravá hříbata. „Složitá adaptace v tuhé zimě, a navíc ještě splněné rodičovské povinnosti, to je úžasné. Ze tří klisen dvě porodily krásná živá hříbátka,“ sdělil vedoucí mezinárodní plemenné knihy koně Převalského Evžen Kůs.

Od 70. let zoologové koně Převalského považovali ve volné přírodě za vyhynulého a k vidění byl jen v několika zoologických zahradách. Hlavní význam měla ta pražská. 75 procent koní, kteří dnes žijí ve volné přírodě, má alespoň jednoho předka z Prahy. Zahrada chce v návratu divokých koní do Mongolska i nadále pokračovat, letošní transport tedy určitě není poslední.