Šikmá věž v Ústí pozve do výšin. Stačí adoptovat schod

Reportáž: Prodej schodů má zpřístupnit šikmou věž v Ústí (zdroj: ČT24)

Spolek nadšenců z Ústí nad Labem nabízí k adopci schody, které mají zpřístupnit věž kostela Nanebevzetí Panny Marie. Ze získaných peněz chce financovat architektonickou studii i vybudování vlastního schodiště. Celkové náklady přesahují čtyři miliony korun, na nejšikmější věž ve střední Evropě by mohli návštěvníci vstoupit za dva roky.

Gotický mariánský kostel v centru Ústí nad Labem pochází ze 12. století a současný vzhled mu vtiskla přestavba dokončená v roce 1901 podle návrhu architekta a stavitele svatovítské katedrály Josefa Mockera.

Pětašedesátimetrová kostelní věž se z osy vychýlila o dva metry po americkém bombardování v dubnu 1945, když v blízkosti kostela vybuchly tři pumy a jihozápadní část chrámové lodi se celá zřítila.

Zřícení hrozilo i mockerovské věži, místním se ji ale podařilo podepřít a zachránit. V současnosti představuje jednu z nejnakloněnějších věží starého kontinentu a podle Ústecké komunitní nadace, která o její zpřístupnění usiluje, by mohla představovat nové turistické lákadlo a alternativu k Pise i nejšikmější věži Evropy v západoněmeckém Suurhusenu.

Vizualizace přístupového schodiště
Zdroj: ČT24/ČT24/Huť architektury

Pětadvacet tisíc za schod

Přístup do věže je ovšem komplikovaný; bombardování totiž zničilo i schodiště do zvonice, pod kostelní špic je možné vystoupat jen komplikovaně po trámech a provizorních žebřících a vlastník objektu – římskokatolická církev – nemá na zpřístupnění věže peníze.

Nadace si proto zadala studii zpřístupnění a řešením je moderní schodiště v podobě dvojité spirály. Potřebnými čtyřmi miliony ale nedisponuje, a proto nabízí k prodeji každý ze sto osmdesáti schodů – jeden za pětadvacet tisíc korun.

„Gros by mělo spočívat v místních lidech,“ říká ředitel Ústecké komunitní nadace Tomáš Krejčí. Každý prodaný schod má mít po realizaci plechovou cedulku se jménem kupce a zaplacenou částkou.

Stavební povolení na vybudování moderního schodiště spojující Kostelní náměstí s mariánskou věží chce mít nadace na přelomu roku, a pokud se peníze podaří vybrat, mohli by první návštěvníci pohlédnout na Ústí z výšky do dvou let.

obrázek
Zdroj: ČT24