I náves máme, vzkazuje rozšířený skanzen v Kouřimi a zve na návštěvu

Kouřimský skanzen se rozšířil o nové stavby, které si bude moci o víkendu poprvé prohlédnout veřejnost. Přibyla například stylizovaná náves, nová usedlost z Podbrdska nebo špýchar z Kornatic. Dostavba, která začala v loňském roce, vyšla na 68 milionů korun, z toho zhruba 38 milionů bylo z evropských peněz a zbytek zaplatil Středočeský kraj.

„V podstatě je to pět větších staveb, nově postavených, pak se přenášela stodola ze Želejova, což je šestý objekt, a pak se stavěl mariánský sloup z Konárovic, což je vlastně drobná památka sakrální, která stojí přímo na návsi,“ popsal nově vybudované objekty kouřimského skanzenu ředitel Regionálního muzea v Kolíně Vladimír Rišlink. Restaurací prošla také socha svatého Donáta ze Svatbína.

Podle Rišlinka se skanzen změnil k nepoznání zejména díky nové návsi. „Jednotlivé objekty, přestože jsou z různých českých regionů, vytvářejí tematické celky, jsou zapojovány do usedlostí,“ uvedl. Protože nové stavby ještě vysychají, chybí v nich zatím historický mobiliář.

Kolínské muzeum vytipovalo třináct dalších staveb

Podle středočeského hejtmana Miloše Petery nebyla právě skončená první etapa rozšiřování skanzenu jednoduchá a provázely jí problémy. Ty nakonec vedly k tomu, že z krajských peněz šlo na projekt více, než se původně předpokládalo. Potíže byly hlavně s projektovou přípravou a protipožárními opatřeními.

Na první etapu by do budoucna mělo navázat další rozšiřování skanzenu na konečných více než třicet staveb. „Teď jsme zhruba v polovině nebo před polovinou toho finálního počtu,“ dodal Rišlink. Kolínské muzeum má připraveno třináct dalších objektů, které by se daly postavit. Petera odhadl, že na druhou etapu by bylo zapotřebí 70 až 80 milionů korun.

Muzeum lidových staveb v Kouřimi
Zdroj: Josef Vostárek/ČTK

Skanzen v Kouřimi byl založen v roce 1972. Do muzea byly převáženy památky z celé republiky. Jde o jediný skanzen v ČR, který shromažďuje stavitelské památky z českého území od 17. do 19. století. Rozvoji skanzenu bránily po roce 1990 restituční spory, které byly vyřešeny v roce 2012. Od té doby kraj pracuje na rozšiřování areálu.