Odpůrci NP Křivoklátsko předali petici poslancům

Praha - Spor o zřízení Národního parku Křivoklátsko se přesouvá do Poslanecké sněmovny. Odpůrci záměru předali poslancům petici, pod níž shromáždili pod ní téměř 14 tisíc podpisů z celé České republiky. Podle iniciátora petice Karla Breníka je současná ochrana křivoklátské přírody dostatečná, signatáři petice se obávají nepřiměřeně drahého provozu parku, nelíbí se jim ani plánované změny režimu pro turisty a myslivce. Změnu statutu Křivoklátska z chráněné krajinné oblati na pátý národní park republiky už schválilo ministerstvo životního prostředí.

Odpůrci národního parku nechtějí, aby Křivoklátsko dopadlo jako Šumava. Nelíbí se jim, že když se ustaví bezzásahové zóny, nebudou se moci v případě větrné kalamity zpracovat polámané stromy, bojí se také šíření kůrovce. „Chceme, aby lesáci mohli stejným způsobem o lesy pečovat dál, protože jsou garancí, že se budou lesy nadále zlepšovat,“ řekl mluvčí petičního výboru Miroslav Pecha. Obavu z šíření kůrovce však vylučuje Petr Hůla ze Správy CHKO Křivoklátsko. „Situaci na Šumavě nelze srovnávat. U nás jsou převážně smíšené a listnaté lesy a v těch se kůrovec nešíří,“ řekl.

Podle Hůly je změna chráněné krajinné oblasti v národní park nutností. „Změní se především způsob lesního hospodaření a péče o lesní porosty, budou využívány daleko jemnější technologie,“ vysvětlil. Petice podle jeho názoru hájí zájmy myslivců. „Troufám si říct, že po důkladném rozboru petice by se zjistilo, že 99 procent podpisů jsou myslivci. Máme provedenou socioekonomickou studii návrhu a tam vychází, že obyvatelé Středočeského kraje jsou ze 75 procent včetně většiny starostů pro národní park,“ dodal Hůla. Dodal, že pro obyvatele obcí na území plánovaného národního parku se nic nezmění, lidé se budou moci volně pohybovat po všech cestách jako dosud.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Breník mysliveckou lobby odmítá, pod petici se prý podepsaly všechny zájmové skupiny, především turisté. Doufá, že 14 tisíc podpisů přesvědčí poslance, aby hlasovali proti záměru ministerstva. „Spoléháme na zdravý rozum. Každý politik by měl mít na mysli to, v jaké hospodářské situaci je naše země. Řízení národního parku by stálo naše daňové poplatníky nemálo peněz,“ dodal.

Jak politici s peticí naloží, není zcela zřejmé. Jejich názory na potřebu národního parku na Křivoklátsku se liší. „Jsem přesvědčen, že ten stupeň ochrany, který v současné době na Křivoklátsku je aplikován, je dostatečný,“ uvedl poslanec Jiří Papež (ODS). Podle náměstka středočeské hejtmanky Jiřího Petery (ČSSD) je však třeba chránit ekosystémy křivoklátských lesů nejpřísnějším možným způsobem.

K problematice Křivoklátska poslanci svolají na podzim veřejné slyšení. Vyhlášení parku ale podle ministerstva záleží na penězích, a vzhledem ke škrtům vládních výdajů není otázkou nejbližší doby.

Národní parky
Zdroj: ČT24