Stezka v Divoké Šárce by se mohla otevřít už o víkendu

Praha - Práce na zabezpečení skalního masivu v pražské přírodní rezervaci Divoká Šárka pokračují, odstraněna už je většina balvanů, které hrozily zřícením do soutěsky. V oblasti zatím platí zákaz vstupu. Stezka, po níž běžně míří stovky lidí denně na blízké koupaliště, by se ale oproti původním předpokladům mohla otevřít již tento víkend. Rozhodnutí statika padne zítra.

Podle geologa Stanislava Tůmy jsou uvolněné kameny sundány, odpoledne by měla následovat revize celého svahu. Pokud bude všechno v pořádku, v pátek se začne s odklízením sesutých kamenů ze silnice. „Když vše dobře dopadne, věřím, že v sobotu a v neděli bychom se už všichni mohli jít vykoupat do šáreckého koupaliště tou tradiční cestou po dně údolí,“ potvrdil Tůma.

Specialisté na lanech kontrolovali stabilitu skály metr po metru, celkem už z podmáčeného svahu odlámali asi osm tun horniny. Detailní kontrola a případné shazování jsou jediným způsobem, jak se skálou manipulovat. Jde totiž o chráněnou oblast. Další bezpečnostní opatření podle expertů nutná nejsou. „Balvany sice vypadají, že jsou popraskané, ale sedí na sobě pevně. Pokud tam není bahno nebo jíl, který se může podemlít, tak ta skála nepadá,“ ujistil horolezec Michal Paclík.

Cesta šáreckým údolím byla uzavřena po sobotním sesuvu kamení. Geologové, kteří místo prohlédli, konstatovali, že hrozí další nehoda. Koupaliště Džbán funguje bez přerušení, jeho provozovatelé si ale stěžují na pokles návštěvnosti kvůli špatné přístupnosti areálu.

Reportáž Pavla Štrunce (zdroj: ČT24)