Na táboře v Beskydech popálil čtyři chlapce výbuch lihu

Čtyři děti ve věku mezi osmi a dvanácti lety se v pátek odpoledne popálily na táboře v beskydských Oldřichovicích poté, co v areálu tábora pod Javorovým vrchem explodoval během ukázky chemických pokusů technický líh.

Výbuch hořlaviny chlapce popálil, ve dvou případech jde o zranění středně těžká v oblasti hlavy a nohou. „Další dva chlapci byli popáleni vážně, v rozsahu okolo třiceti až čtyřicet procent. Oheň jim zasáhl nohy, břicho a záda,“ sdělil mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl.

Na místě musela zasahovat horská služba, záchranář Marcel Svoboda nejdříve začal s pokrýváním nejhůře zasažených částí těl sterilními obvazy. Poté navigoval vrtulník letecké záchranné služby k přistání.

Humpl dodal, že v době následného zásahu posádek vrtulníku a sanitky byli všichni čtyři hoši při vědomí a se záchranáři komunikovali. „Dva chlapce přepravil do nemocnice vrtulník, dva sanitky. Všichni jsou nyní v péči lékařů ostravského popáleninového centra.“

Událostí se zabývá i policie. Mluvčí frýdecko-místecké policie Lenka Sikorová řekla, že policie zahájila úkony pro podezření ze spáchání trestného činu těžkého ublížení na zdraví. Dosud nebyl nikdo obviněn.