Sedmý pokus Přelouče o labský kanál. Ekologové stále proti

Přelouč (Pardubicko) – Občanská sdružení východočeských ekologických aktivistů hodlají zbrzdit výstavbu kanálu na řece Labi u Přelouče na Pardubicku. Vodní stavbu, jejíž podobu posvětilo i ministerstvo dopravy, označují za ekologicky necitlivou. Od roku 1993 se přitom jedná už o sedmý projekt Ředitelství vodních cest o to, horní část Labe splavnit.

„Pro nás jako pro ekology není nový projekt přijatelné řešení,“ konstatoval člen sdružení Šum Přelouče Václav Kraus. Do územního řízení ke stavbě kanálu se proto nyní přihlásila trojice občanských sdružení a sami úředníci přeloučské radnice na základě předchozích zkušeností podotýkají, že i toto řízení bude zdlouhavé.

„Jestli pravomocné územní rozhodnutí do konce roku bude, nebo nebude, nedokážu v této chvíli říct,“ podotýká vedoucí stavebního a vodoprávního odboru MÚ Přelouč Lubomír Novotný. Za poslední roky příprav přitom jednání o kanálu stálo podle starostky Přelouče Ireny Burešové stovky milionů korun.

Ředitelství vodních cest navíc argumentuje tím, že předkládaný projekt dosahuje v oblasti ochrany přírody maxima. „Už neexistuje varianta, která by menším způsobem zasahovala do Slavíkových ostrovů a do okolí plavebního stupně,“ upozornil ředitel vodních cest Jan Skalický. Do dvou let chce ředitelství vodních cest získat stavební povolení, ke splavnění by mělo dojít v roce 2018.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)