Krajská zdravotní má vrátit celou dotaci na přístroje: 353 milionů

Ústí nad Labem - Krajská zdravotní má vrátit dotačnímu úřadu Severozápad 353 milionů korun, které dostala jako evropskou dotaci na nákup zdravotnické techniky. Ředitel úřadu Pavel Markvart (ODS) dnes České televizi řekl, že to nemusí nutně znamenat vrácení celé dotace, z procesních důvodů ale musí úřad odebrat celou částku a až následně může jednat o zmírnění sankce. Krajská zdravotní se chce vrácení peněz bránit všemi prostředky.

„Rozhodli jsme, že krajská zdravotní bude muset vrátit dotaci přes 350 milionů korun, kterou jí dříve náš úřad poskytl,“ řekl Markvart. „Důvod je jednoduchý, Krajská zdravotní se dopustila porušení zákona o veřejných zakázkách. Pozměnila dokumentaci k této zakázce a tím pádem měla prodloužit lhůtu pro příjem nabídek, což ale neudělala,“ dodal.

Podle Markvarta stačilo lhůtu prodloužit o jediný den, takže k reálnému ovlivnění výběrového řízení nedošlo, trest ale prý přijít musel. „Zákon nám ukládá, že musíme vzít zpátky 100 procent dotace a teprve pak se uvidí, jestli bude moci Krajská zdravotní získat nějaké zmírnění tohoto verdiktu,“ uvedl. Mluvčí Krajské zdravotní Jiří Vondra se na Markvartův briefing přišel podívat, zatím ale situaci nechtěl komentovat.

Ministerstvo financí došlo už v květnu k závěru, že zakázka byla předražená. Navrhlo proto odebrání 176 milionů korun, tedy zhruba poloviny dotace. „Stanovená výše způsobilých výdajů je 321,1 milionu korun. Zbylé výdaje ve výši 95,8 milionu nebyly dle názoru ministerstva vynaloženy v souladu se zásadou řádného finančního řízení,“ uvedl tehdy náměstek ministra financí Jan Gregor. Resort navíc navrhl Krajské zdravotní pokutu 80,3 milionu korun. Ministerstvo ale sankce udělit nemůže, to je kompetencí dotačního úřadu.

Nemocniční firma předražení zakázky odmítá s tím, že kvůli unikátnosti přístrojů nejde jen tak porovnávat s jinými projekty. „Krajská zdravotní dál odmítá pochybení, nevidí důvody a nesouhlasí s krácením evropských dotací. Proti rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, o jehož rozhodnutí by se měly důvody pro vratku opírat, podala žalobu,“ uvedl mluvčí Krajské zdravotní Jiří Vondra s tím, že žaloba má podle brněnského soudu odkladný účinek. „Obdrží-li přesto Krajská zdravotní nařízení odvodu, je připravena učinit veškeré právní kroky k zamezení skutečné platby,“ dodal.

Reportáž Petry Tachecí (zdroj: ČT24)