Blata se bude z kejdové havárie vzpamatovávat léta

Uniklá směs hnojiva, výkalů a zbytků krmiv z havárie zemědělského družstva v Seničce na Olomoucku se dál šíří říčkou Blata, dorazila už k Tovačovu na Přerovsko. I přes silné naředění je smrtelná pro vodní organismy, rybáři už vylovili půl tuny mrtvých ryb. Podle vodohospodářů je zasažen tok v délce 20 kilometrů. Odborníci, kteří s následky ekologické havárie bojují pátým dnem, pomalu vyčerpali všechny technické možnosti. S rozpuštěním kejdy pomáhá i nedaleká továrna. Z obrovských nádrží Sigmy Lutín vypustila do říčky tisíc kubíků. Podle rybářů se říčka bude z ekologické havárie vzpamatovávat několik let.

„Jen v Olšanech jsme vylovili 470 kilogramů mrtvých ryb. V odklízení pokračujeme dál, na místě bude ještě tak 50 kilo. Poté se přesuneme do Hněvotína, tam to budeme muset posbírat také. Těžko říci, kolik toho celkem bude. Když jsem dnes viděl vodu v Olšanech, myslím si, že tam nic nepřežilo,“ řekl hospodář olomouckých rybářů Václav Zelníček. Otrávená voda zasáhla podle něj dvě desítky druhů ryb. Rybáři z vody lovili mrtvé štiky, amury či kapry.

Zástupci Povodí Moravy již mají v ruce první výsledky rozboru vody z kontaminované Blaty. Vyplývá z nich, že obsahy organického znečištění a amoniaku jsou extrémně vysoké. „Tento negativní stav je patrný až po obec Štětovice. Nejhorší stav byl zjištěn v úseku Olšany u Prostějova - Štětovice,“ řekla ČTK mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková. Z výsledků je podle odborníků také zřejmé, že u obce Senička již tok nevykazuje zhoršenou kvalitu vody. „Ve vzdutí jezu v Těšeticích byl kvůli zadrženému velkému množství kejdy zaznamenán pokles obsahu rozpuštěného kyslíku,“ dodala mluvčí.

Naředěná kejda mezitím dorazila k Tovačovu. „Za chvíli se to dostane k Mlýnskému náhonu, který jsme posílili 1,5 kubíkem. Naředíme to v náhonu, takže by nám koncentrace, která sem dojde, neměla snad nic udělat,“ řekl Jiří Mašek z odboru vodního hospodářství přerovské radnice.

Telefonát Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

Havárie citelně zasáhla i do života obyvatel žijících v okolí řeky. V Olšanech se již několik dní potýkají se silným zápachem. „Z Blaty je u nás jedna velká stoka. Teď nastane problém, Blata bude v obci zahnívat, budeme se s tím muset vypořádat,“ uvedl starosta Olšan Milan Elfmark. Dodal, že v Olšanech dosud z Blaty vyčerpali 2 500 metrů krychlových odpadní vody a do říčky bylo zpět vypuštěno 1 800 metrů krychlových pitné vody.

Podle odborníků jsou technické možnosti na záchranu říčky pomalu vyčerpány. „Pokračuje se v čerpání kalu v Hněvotíně i v ředění pitnou vodou. Z nádrží Sigmy Lutín bude odpuštěno tisíc kubíků vody, které půjdou otevřeným korytem do Blaty a tím se tamní voda naředí. Umístěny jsou tam i přístroje, které vodu okysličují. Co se mohlo udělat, se udělalo. Teď se s tím bude muset příroda poprat sama,“ řekla Hana Zvoníčková z oddělení vodního hospodářství olomouckého magistrátu. „Ta řeka je mrtvá, živočichové vymřeli. Jde nám nyní o to odvézt špinavou smradlavou vodu pryč z obydleného území, aby tam nestála,“ uvedla.

Nádrž se protrhla v noci na pátek, uniklo asi 400 metrů krychlových kejdy. Havárii způsobily zřejmě vysoké teploty, které rozpustily asfalt utěsňující betonové dno nádrže. Dno se uvolnilo a kejda unikla do řeky. Případem se zabývá policie, zjišťuje, zda někdo nezanedbal své povinnosti a nemá na havárii podíl. Podle odborníků se bude říčka z následků vzpamatovávat několik let. Minimálně tři roky potrvá, než se do vody vrátí potrava pro ryby, říčka by podle nich měla ožít až během deseti let.