Salmonelózu má 17 dětí a dva dospělí z tábora u Hodic

Sedmnáct dětí a dva dospělí z dětského tábora Kratizna u Hodic na Jihlavsku onemocnělo salmonelózou, řekla Alena Dvořáková z Krajské hygienické stanice v Jihlavě. Osmadvacet dětí z tábora skončilo v neděli v nemocnicích se zažívacími potížemi, průjmy a vysokými teplotami. Některé z nich byly kvůli dehydrataci na jednotce intenzivní péče.

Původ nákazy podle Dvořákové nelze určit se stoprocentní jistotou. „Mohlo to být kontaminovanou vodou ze studny nebo nedostatečně tepelně upraveným kuřecím masem. Mohlo také dojít ke kontaminaci už uvařeného jídla. Nemůžeme to ale prokázat, zbytek potravy už nebyl k dispozici,“ řekla dnes Dvořáková. Možnost prosakování septiku do studny se podle ní neprokázala.

Z 28 dětí převezených do nemocnic jich bylo 23 hospitalizováno, z toho 19 v Jihlavě, tři v Pelhřimově a jedno v Havlíčkově Brodě. Podle mluvčích nemocnic už poslední z nich zdravotnická zařízení opouštějí. Podle hygieniků nebylo onemocnění vážné, některé z dětí byly umístěny na jednotkách intenzivní péče pouze kvůli dehydrataci.

Tábor byl zrušen. Od soboty by měl v lokalitě působit nový tábor s podmínkou, že bude v kuchyni, na umývárnách a toaletách používat vodu dováženou v cisternách.