Stromů zasažených kůrovcem přibývá, na Šumavě jich je o třetinu více

UDÁLOSTI: Kůrovec v lesích opět útočí (zdroj: ČT24)

Lýkožrouti jsou opět na vzestupu. Zatímco donedávna byli lesníci spokojeni, protože nakažených stromů ubývalo, v posledních letech se situace opět zhoršila. Letos jich jen na Šumavě přibyla asi třetina. Důsledkem je rozsáhlé kácení nemocných stromů, ačkoli někteří vlastníci se mu brání. Nejde jim přitom o samotné stromy, ale o nízké ceny dřeva. Odmítnutí nařízeného kácení stromů napadených kůrovcem však začaly úřady pokutovat.

Šumavští lesníci denně kácejí zhruba deset kubíků, tedy asi dvacet stromů. I když tak některé ještě nevypadají, ve všech se usídlili lýkožrouti, a tak mají jít k zemi. „Máme vyznačeno zhruba dva tisíce metrů krychlových kůrovcového dříví, které se průběžně zpracovává,“ uvedl náměstek ředitele Správy NP a CHKO Šumava Jan Kozel. Brouci se nyní utěšeně množí díky mírným zimám a suchu posledních dvou let.

Ačkoli je kácení na Šumavě ostře sledované i díky ostrým sporům v minulosti, není to zdaleka jediné místo, kde se kůrovec rozšířil. Potýkají se s ním i lesy jižní Moravy. Letos tu vytěžili několikanásobek toho, co v předchozích letech.

Na jižní Moravě však nastala situace, kdy část majitelů lesů kácet odmítá. V současnosti totiž klesá cena dřeva. V některých případech nepomáhá ani úřední nařízení. „Měli by to okamžitě skácet a buď odkornit, anebo zpracovat bez toho, že by to tam dlouho leželo,“ uvedl vedoucí odboru životního prostředí na radnici v Blansku Pavel Konečný.

Tomu, kdo se snaží pokácení stromů nakažených kůrovcem vyhnout, ovšem hrozí pokuta, která může být až stotisícová. Na Blanensku jich ale ročně rozdají jen málo – méně než deset. Majitelé většinou reagují na předběžné upozornění ze strany lesníků nebo úřadů a nemocné stromy nakonec pokácí.