Dašice neprodaly dům nejvyšší nabídce, ministerstvo je žalovalo. Neuspělo

Události v regionech: Soud zamítl žalobu ministerstva vnitra na Dašice (zdroj: ČT24)

Krajský soud v Pardubicích zamítl žalobu ministerstva vnitra proti Dašicím. Stát žaloval město kvůli prodeji domu, který byl podle ministerstva nehospodárný. Na Dašice sice tlačilo, aby prodej zrušily, radnice se ale odmítla podřídit.

Příčinou sporu je bytovka z padesátých let. Město ji nabídlo k prodeji a přihlásili se dva zájemci. Zastupitelstvo rozhodlo, že ji dostane uchazeč, který sice nabídl o 20 tisíc korun nižší cenu, ale byl místní a zastupitelé mu důvěřovali. Druhý zájemce si potom stěžoval a ministerstvo vnitra vyzvalo dvoutisícové město k nápravě.

Na rozdíl od mnoha jiných takových případů však Dašičtí odmítli rozhodnutí změnit. Na ministerstvo poslali vysvětlení – chtěli zabránit tomu, aby z domu vznikla ubytovna. Ministerstvo ale město zažalovalo. Nyní však soud potvrdil postup zastupitelů. Senát pardubického krajského soudu odůvodnil rozhodnutí tak, že obec sama zná nejlépe svou situaci, a pokud dodrží zákon, může si o svých věcech rozhodovat sama.

Dašický starosta Petr Zikmund prohlásil soudní spor za „boj o demokracii“. „V případě, že by zastupitelstva musela akceptovat přesně to, co nařídí ministerstvo vnitra, pak je zbytečné, aby se vůbec scházela,“ podotkl.

Ministerstvo vnitra zvažuje, zda proti verdiktu podá kasační stížnost. „Uvidíme, jaké důvody budou obsaženy v písemném vyhotovení rozsudku,“ uvedl vedoucí ministerského odboru dozoru Miroslav Veselý.

Advokátka Dašic Jana Zwyrtek Hamplová však uvedla, že by bylo vhodné, aby ministerstvo ve sporu pokračovalo a k případu se vyjádřil ještě Nejvyšší správní soud. Rozsudek totiž může fungovat jako precedens i pro řadu jiných sporů státu s obcemi.