Praha už nechce zbylou část Pražských služeb

S podpisem smlouvy o svozu komunálního odpadu končí v Praze hned několik kapitol včetně neúspěšné snahy města o úplné ovládnutí společnosti Pražské služby. Oznámila to radní Jana Plamínková (STAN/Trojkoalice). Nová smlouva začne platit v srpnu, odvoz odpadu zajistí společně Pražské služby a společnost AVE CZ, která je současně menšinovým vlastníkem Pražských služeb.

Praha, která je většinovým vlastníkem Pražských služeb, se v minulosti pokoušela získat i zbylý podíl. Potom by mohla společnosti zadat svoz odpadu přímo. Požadavky společnosti AVE CZ Daniela Křetínského, která získala kýžený podíl, však přišly vedení města příliš vysoké. „Jednání jsme vedli, ale nenalezli jsme společnou notu. Bylo by to na dlouhou právní bitvu,“ řekla Jana Plamínková.

Změny ostatně nyní již nejsou potřeba vzhledem k tomu, že nakonec proběhl tendr a nyní je odvoz odpadu zajištěn na dalších deset let. „My máme jako politici do konce volebního období klid,“ podotkla radní po podepsání smlouvy.

Podle opozičního zastupitele a bývalého primátorského náměstka Jiřího Nouzy (TOP 09) však současné vedení města dosáhlo jen toho, že problém nakonec skončí na stole někomu jinému. „Tímto krokem jen došlo k odložení problému o několik let,“ řekl Jiří Nouza. Nelíbí se mu ani výsledek odpadového tendru, který zvýší cenu za svoz odpadu o 10 až 12 procent. „Šanci situaci vyřešit jednou pro vždy jsme propásli,“ podotkl opoziční zastupitel.

Radní Plamínková však upozornila, že se cena za svoz nyní sice zvýší, později však už ne. „Zůstane po deset let zastropovaná,“ upozornila. Dodala však, že připadá v úvahu zvýšení poplatku za popelnice, který se neměnil jedenáct let. „Praha dotuje to, co by si měli lidé platit sami,“ uvedla radní.

Tendr na svoz odpadu vyhrálo s cenou zhruba 12 miliard korun konsorcium
Pražské odpady 2016–2025. Utvořily ho Pražské služby a AVE CZ. Pražské služby budou obsluhovat dvě třetiny města, zbylou třetinu AVE CZ nebo její subdodavatelé. Podle Pavla Peška z Pražských služeb se změní svozová firma asi 66 tisícům obyvatel Prahy. Měli by to ale poznat pouze díky jiné nálepce na popelnici.