Brněnské letiště bude rozšiřovat parkovací místa

Brno – Dlouhé a často marné hledání volného parkovacího místa čeká v létě na turisty, kteří chtějí na letišti v Brně-Tuřanech zaparkovat svoje auto. Kapacita přibližně 360 míst letišti už dávno nestačí, a tak je naplánováno rozšíření parkoviště. Tuto sezónu se turisté ještě musí obrnit trpělivostí.

Po vjezdu do areálu letiště čeká řidiče několik dlouhých minut, které stráví hledáním volného místa na zaparkování. Kdo místo nenajde, nezbývá mu než auto nechat na travnaté ploše. „Minimálně deset minut jsme hledali parkovací místo a nenašli jsme jinde než na trávě. Kdyby zapršelo, tak by to bylo špatné,“ řekl turista, který spěchal do odletové haly.

„Hlavně na začátku sezóny a ve svátky, kdy je trochu větší nápor, využíváme dočasné parkoviště. Už ale máme připravený projekt rozšíření parkoviště o 99 míst, což by mělo do budoucna pokrýt zájem cestujících,“ uvedl ředitel Letiště Brno Tomáš Plaček. Letiště už dokonce požádalo o stavební povolení, práce by mohly začít už v září.

Letiště jen v červenci a srpnu odbaví přibližně 180 tisíc turistů

Do té doby majitelé tisíců aut, která denně areálem projedou, musí počítat s tím, že hledání místa jim zabere i patnáct minut. Důvod? V létě se zvyšuje počet pravidelných a charterových letů. Jen charterů je v hlavní sezóně, tedy od poloviny května do poloviny října, 60 týdně. „Denně vypravíme průměrně patnáct až dvacet letů, v létě měsíčně odbavíme devadesát tisíc lidí,“ popsal Plaček. Podle něj lidé také čím dál častěji využívají takzvané eurovíkendy, což také zvyšuje nápor na letiště.

O nových destinacích pro příští rok zatím vedení letiště nechce mluvit. O možnosti rozšířit nabídku Brna už ale jedná s několika dopravci. „Víme, že jsou destinace, které by byly úspěšné, protože se z nich dá létat do celého světa. Právě to Brnu chybí. Už jednáme s klasickými dopravci, kteří mají možnost vytvoření síťového efektu letu přes velké letiště,“ přál si Plaček. Propojení Brna se světem by mohla zajistit pravidelná linka do Paříže, Frankfurtu, Mnichova nebo například Amsterdamu.