V Praze vrcholí přípravy nových modrých zón. Zaparkují v nich nejen rezidenti

Smíchov, Dejvice i Jarov se připravují na modré zóny (zdroj: ČT24)

V Praze se dokončuje rozšíření parkovacích zón. Ve třetí, páté, šesté a osmé městské části se instalují automaty a místní si na úřadech začínají zařizovat parkovací oprávnění. Nové zóny začnou platit nejprve na Smíchově a v Dejvicích. Stát budou pro většinu rezidentů 1200 korun ročně. Za poplatek tam ale bude moci zaparkovat každý.

Nejprve se za parkování nově začne platit 24. srpna v některých čtvrtích Prahy 5 a 6. Prvního září se přidá Jarov v Praze 3 a jako poslední na začátku října vybrané části Prahy 8. „Jsme s automaty zhruba na 75 procentech instalovaných kusů a u dopravního značení jsme za polovinou,“ popisuje aktuální stav manažerka úseku plánování firmy ELTODO Dana Jurášková.

Místa, kde vzniknou modré zóny
Zdroj: ČT24

Na sídlištích zóny nechtějí. Mají smůlu

V nových modrých zónách se vůbec nepočítá s klasickými parkovacími lístky ani s kartami za oknem. Návštěvníci pouze pomocí klávesnice zadají do automatu svoji poznávací značku. Rezidenti si právo stát na modré pro své auto a konkrétní SPZ předplatí na úřadě. Správnost parkování kromě strážníků automaticky zkontrolují auta vybavená kamerami.

  • Na jakékoli modré zóně bude moci každý jednorázově zastavit. Zaplatí pomocí speciální on-line aplikace.

Ne všude ale zóny vítají. Praha 8 je zavádí i v Kobylisích a Ládví, přestože se proti nim v anketě vyslovila většina místních. „Dělat modrou zónu uprostřed sídliště je prostě nesmysl,“ myslí si obyvatel Ďáblic Jiří Dlabaja. „Byli bychom ostrůvkem, kde by zóny nebyly zavedeny. Veškeré parkování z celé Prahy by se stáhlo k nám,“ argumentuje radní pro dopravu MČ Prahy 8 Karel Šašek (ČSSD).

Na Smíchově se zas novinky bojí podnikatelé. „Proč budu chodit na jedno kafe, když budu muset platit parkovné, nebo nedej bože dostanu pokutu,“ líčí své obavy kavárník Luan Laro. Město přiznává, že chybí odstavná parkoviště. Výnosy ze zón tak půjdou i na jejich dobudování.