Žaloba proti lipenské železnici neuspěla, odpůrci se ale nevzdávají

Černá v Pošumaví (Českokrumlovsko) – Proti plánované železniční trati, která má propojit Lipno nad Vltavou s nádražím u Černé v Pošumaví, chce radnice Černé bojovat dále, i když krajský soud zamítl původní žalobou. Vedení obce připravuje kasační stížnost, kterou chce soudní rozhodnutí zvrátit. Konečným cílem Černé a dalších odpůrců plánované Šumavské elektrické dráhy je zrušení části jihočeských zásad územního rozvoje, kde je koridor plánované železnice zakreslen.

Krajský soud v Českých Budějovicích v minulém týdnu rozhodl, že trasování Šumavské elektrické dráhy je v souladu se zákonem a odmítl vyjmout koridor z regionálních zásad územního rozvoje. „Chápu ho nejen jako potvrzení faktu, že zásady územního rozvoje našeho regionu jsou v souladu s platnou legislativou, ale i uznání několikaleté velmi dobré a kvalifikované práce úředníků,“ řekl o verdiktu hejtman Jiří Zimola.

Podle starostky Černé v Pošumaví Ireny Pekárkové je ale stavba železnice nepřijatelná. „Zničila by prakticky vše, co zde lidem přináší peníze. Dráha by vedla po plážích a po pozemcích, na nichž jsou rekreační stavby,“ řekla starostka. Obec se rozhodla, že po soudním rozhodnutí nesloží zbraně a chystá se spor dále stupňovat. Poté, co dostane písemné odůvodnění zamítnutí žaloby od soudu, je radnice Černé připravena podat kasační stížnost, řekla starostka Pekárková.

Šumavská elektrická dráha má propojit dvě stávající polipenské trati – historickou elektrickou trať z Rybníku do Lipna nad Vltavou a lokálku z Krumlova do Nového Údolí. Podle odpůrců však nová trať poškodí turistický ruch u přehradní nádrže a navíc nezlepší dopravní obslužnost pro místní obyvatele. Z některých obcí a osad jsou prý plánované zastávky vzdálené až dva kilometry. „Takže lidé by stejně byli odkázáni pouze na auto, jako tomu je doposud,“ řekla starostka Černé v Pošumaví.