Polsko vydalo podnikatele Zátorského. Je podezřelý ze stomilionového podvodu

Daneš Zátorský, který je s dalšími dvěma lidmi podezřelý z podvodu se škodou více než 100 milionů korun, byl z Polska vydán do Česka. Podnikatel s vydáním souhlasil.

Zátorský byl v Polsku zadržen už počátkem července. „Ta věc je na samém počátku. Mohu potvrdit, že byl zadržen jako podezřelý v Polsku na základě vydaného evropského zatýkacího rozkazu a předtím vydaného příkazu k zadržení podezřelého, protože existovalo nebezpečí, že mu nebude moci být doručeno usnesení o zahájení trestního stíhání, okolnosti tomu nasvědčovaly,“ řekla dozorující státní zástupkyně Brigita Bilíková z Krajského státního zastupitelství v Ostravě.

Bilíková dodala, že zprávu o vydání Zátorského ještě oficiálně nedostala. Podnikatel by se měl do Česka dostat během příštího týdne.

Polsko vydalo Zátorského do ČR

„Pokud byl opravdu vydán, musí se česká a polská policie dohodnout na termínu předání. Když podezřelý překročí hranice, začne běžet lhůta dlouhá 48 hodin. Během ní musíme provést všechny potřebné úkony. Pak se rozhodne, zda bude či nebude podán návrh na uvalení vazby,“ uvedla Bilíková.

Zátorský byl koncem června zadržen jako podezřelý v Polsku na základě vydaného evropského zatýkacího rozkazu a předtím vydaného příkazu k zadržení podezřelého. Kromě Zátorského byli podle státní zástupkyně zadrženi další dva lidé, kteří jsou spoluobvinění. Ti už byli vzati do vazby. Je to jednak z důvodu, že hrozí nebezpečí, že by mohli uprchnout a skrývat se, a také by mohli ovlivňovat dosud nevyslechnuté svědky. Proto je pravděpodobné, že i Zátorský skončí ve vazbě.

  • Osmačtyřicetiletý Daneš Zátorský stál v čele řady firem, které postupně zkrachovaly. Byly mezi nimi stavební společnost VOKD, Geofin, Slezský kámen, aerolinky Job Air – Central Connect Airlines nebo opravna letadel Job Air Technic. Podíl měl i ve spořitelním a úvěrním družstvu Unibon, kterému v roce 2012 Česká národní banka odebrala licenci.

Způsobená škoda podle Bilíkové přesahuje 100 milionů korun. „Je to záležitost, která se vztahuje k aktivitám z nějakých předchozích let,“ doplnila žalobkyně. 

Letos v dubnu podal Aleš Glončák z Bílovce přímo na Zátorského insolvenční návrh, ve kterém žádá, aby soud Zátorského poslal do úpadku a na jeho majetek prohlásil konkurz. Důvodem jsou dvě nesplacené směnky dohromady za devět milionů korun. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku.

Zátorský návrh označil za šikanózní. Komerční banka uvedla, že má za Zátorským pohledávku přesahující čtyři miliony korun týkající se hypotéky, přičemž po datu splatnosti je částka převyšující 415 000 korun. Soud zatím o návrhu nerozhodl.