Na kole Chrudimští do městských lesů nedojedou

Na kole Chrudimští do městských lesů nedojedou (zdroj: ČT24)

Chrudim s evropskou dotační podporou vybudovala rozsáhlý sportovně-relaxační areál Podhůra, ale zájemci z města se k němu můžou dostat jen po silnici: Cyklostezka tímto směrem, do městských lesů, zůstává už skoro 10 let jenom v plánech a na papírech – Chrudimi se pro ni od soukromého majitele nedaří vykoupit potřebné pozemky.

Rekreační lesy Podhůra lákají hlavně rodiny s dětmi, ročně si sem najde cestu na padesát tisíc lidí. Přestože je areál Chrudimi na dosah, na úzkou přístupovou silnici se kvůli bezpečnosti většina návštěvníků nevydá. „Museli jsme přijet autem, způsob nám nevyhovuje, raději bychom přijeli z Chrudimi přímo na kolech,“ řekla jedna z návštěvnic parku Hana Chlebečková.

Cyklostezka do lesů nevede, protože město nevlastní přístupové pozemky. Potřebuje půl hektaru pole od podnikatele, který nechce prodávat, jen směnit pozemky za jiné. Parcely, které mu vyhovují, mají ale podle znaleckého posudku radnice vyšší cenu. „Určitě ty ceny budou srovnatelné,“ nesouhlasí podnikatel Milan Kušta. Podnikatel tvrdí, že má od radnice málo informací, město zase, že není tím, kdo plánovanou stavbu brzdí.

Chybějící spojnici pro pěší a kolaře znovu označili za jeden z největších problémů sami obyvatelé města, radnice proto hodlá s podnikatelem vyvolat nové jednání. Termín, dokdy by spojnice na Podhůru mohla vést, se ale lidem už neodvažuje dát.