Dva senior busy v Brně nestačí. Za měsíc je využilo přes tři sta lidí

Cestování po Brně mají senioři už měsíc jednodušší. Od června totiž místo hromadné dopravy nebo taxi mohou využít takzvaných senior busů. Speciální auto je zaveze třeba k lékaři  a využilo jej už přes tři sta lidí. Podobná pomoc seniorům existuje i v jiných obcích.

Pan Vladimír Bulla popisuje senior bus jako službu k nezaplacení. „Důchodcům odstraňuje obrovské množství starostí. Protože doktor předepíše recept, pozve si je na kontroly, ale už se nikdo nestará, jak se tam dostanou a jedna jízda taxi a zpět stojí třeba pět set korun,“ popsal výhody nové služby. Za jednu jízdu totiž zaplatí 50 korun.

Využívá ji jednou až dvakrát týdně, když dojíždí na polikliniku, kam chodí na rehabilitace. Dosud, na rozdíl od jiných klientů, neměl problém s tím, že by se do speciálního autobusu nedostal. Službu si totiž prozíravě objednával měsíc dopředu. „Bylo mi zřejmé, že to bude velice exponovaná služba,“ vysvětlil.

Měsíc fungování senior busů (zdroj: ČT24)

Dvě auta pro převoz seniorů nestačí

Jen za první měsíc totiž senior bus přepravil více než tři sta lidí. „Dvěma vozy jsme najezdili více než deset tisíc kilometrů. Zájem je opravdu velký, denně evidujeme padesát až šedesát hovorů, kterými si lidé službu objednávají,“ okomentovala situaci mluvčí dopravního podniku Barbora Lukšová.

Všem ale vyhovět nemohou, protože nemají dostatečnou kapacitu. O dalším rozšíření podle ní bude rozhodovat brněnský magistrát. Stejně vytížená auta jsou i v nedalekých Šlapanicích, kde senior busy jezdí už od roku 2012. V průměru přepraví přes sedmdesát lidí denně. Jezdí ale jen po pevně stanovené trase a podle daného jízdního řádu.

Podobná pomoc seniorům existuje i v Oslavanech, kde se starosta domluvil s tamním taxikářem, který sám šel do důchodu, aby seniory vozil i do blízkých Ivančic, kde je nemocnice. Pravidelně s ním jezdí i Eva Hanzalová. Za jednu jízdu zaplatí do ivančické nemocnice taxikáři 20 korun. Po obci jezdí jen za deset. O obdobné službě uvažují na jižní Moravě i další města – třeba Tišnov nebo Kuřim.