České dráhy už vybraly novou podobu havířovského nádraží

Havířov - České dráhy (ČD) už rozhodly o tom, jak bude vypadat nové nádraží v Havířově na Karvinsku. Současný vestibul definitivně zruší. Mladým havířovským architektům, kteří proti demolici bojovali, se ČD o opaku přesvědčit nepodařilo. Zástupcům města se ale předložený návrh líbí. Obsahuje totiž mimo jiné i velký zastřešený prostor pro autobusové zastávky a parkoviště.

Původní vestibul čeká demolice. Jeho místo zaujme zeleň a stání pro autobusy. České dráhy pro cestující upraví sousední administrativní budovu.

„Z nevyužitých prostor vytvoříme novou halu na míru šitou stávající kapacitě. Tzn. prosklená, volná dýchající budova v kombinaci s moderními prvky membránové střechy z plachty,“ uvedl autor návrhu Daniel Labuzík. Právě střecha ze speciálně vyztuženého plastu bude novému dopravnímu terminálu dominovat. Kryje prostor s autobusovými zastávkami.

Reportáž Dagmar Famfulíkové (zdroj: ČT24)

„Je to jeden z prvků, který nemá v Moravskoslezském kraji obdoby, a jsme velmi rádi, že architekt s tím nápadem přišel,“ řekl Vladimír Zapletal z olomoucké správy majetku ČD.

„Myslím, že architektonické řešení je velice zdařilé. A myslím, že na Českou republiku bude velice zajímavé,“ doplnil náměstek primátora Havířova Petr Smrček (ČSSD).

Své příznivce má i současný nádražní vestibul. Za jeho záchranu se postavili někteří mladí havířovští architekti. Pod jejich petici se podepsalo téměř dva tisíce lidí. Ministerstvo kultury ale budovu postavenou v tzv. bruselském stylu na seznam památek odmítlo zapsat. „Zvážujeme podání návrhu na přezkumné řízení v této věci. Myslím si, že naše společnost není tak bohatá, aby si mohla dovolit co 40 let stavět nová nádraží,“ uvedl architekt Adam Guzdek.

České dráhy počítají, že je nová nádražní hala přijde na 70 milionů korun. Prostor v jejím okolí včetně parkovišť a autobusových zastávek upraví na své náklady město. Zaplatit by mělo asi 90 milionů korun. České dráhy i Havířov ale předpokládají, že celý projekt zaplatí převážně z evropských peněz.

Budova původního havířovského nádraží
Zdroj: ČT24

Demolice původní nádražní budovy by měla začít příští rok na jaře. Dokončení nového dopravního terminálu je plánováno na polovinu roku 2014.