Dostaví se někdy Šutka? Podle zastupitelů ano.

Praha - Město Praha chce vybudovat nový plavecký areál v Bohnicích. Plánuje dostavbu mnoho let rozestavěného padesátimetrového bazénu Šutka a dvou venkovních bazénů tak, aby celý areál vyhovoval i olympijským parametrům. Stavět by se mělo začít příští rok, lidé by si tu pak mohli poprvé zaplavat v roce 2010.

Plavecký areál Šutka je suverénně nejdéle rozestavěnou sportovní stavbou v Praze. První práce tu začaly před dvaceti lety. Od té doby město marně usiluje o dokončení jednoho krytého padesátimetrového bazénu. Posledních osm let radní hledali soukromého investora. Podle náměstka primátora Pavla Klegy byl hlavním důvodem nezájmu investorů právě velký bazén. „Kdybychom z této podmínky ustoupili na bazén menší, tak by se investor asi našel,” dodává.

Torzo dostaví město samo a navíc chce přistavět další dva venkovní bazény, které bude možné v případě pořádání olympijských her i zastřešit. „Ty nejzajímavější a současně i finančně nejnáročnější záležitosti a atrakce by byly v tom krytém objektu. Koupaliště samotné by naopak na atrakcích příliš postaveno nebylo,” vysvětluje záměry města architekt Martin Rybář.

Celá akce bude velmi nákladná. 350 milionů korun bude stát jen dostavba rozestavěného krytého bazénu, 280 milionů stavba dalších dvou bazénů s přípravou pro dvanáctitisícové tribuny a dalších 250 milionů jakási olympijská dostavba. Podle zastupitele Petra Hulínského je získání peněz reálné: „Umím si představit, že v roce 2008 až 2009 by mohlo být v rozpočtu po sto milionech korun, to znamená, že by mohl být dostavěn onen padesátimetrový bazén.”

Je až neuvěřitelné, že více než milionová praha má pouze 3 padesátimetrové bazény. Pokud se podaří Šutku dostavět, přibudou další dva.