Lubenečtí rozhodnou, jestli chtějí průzkum jaderného úložiště

Lubenec - Lidi v Lubenci na Lounsku dnes rozhodují o tom, jestli má obec zrušit svůj souhlas s průzkumem kvůli budování úložiště radioaktivních odpadů. Lubenec byl už před lety vytipován jako jedno z míst, kde by bylo možné bezpečně skladovat vyhořelé palivo z atomových elektráren. Odpůrci úložiště ale kritizují zastupitele, že podpořili průzkum bez debaty s lidmi.

V okolí Lubence se těží kvalitní žula. Právě žulový masiv se zalíbil expertům, kteří hledají úložiště pro odpad z atomových elektráren. Lubenecká radnice už k průzkumu podzemí svolila. Proti tomu ale protestuje část místních obyvatel. Bojí se devastace krajiny, navíc si stěžují, že zastupitelé dali souhlas tajně, aniž by o tom s obyvateli diskutovali.

Starosta obce František Peterka (nez.) tvrdí, že radnice občany informovala. „Jednání byla veřejná, ale lidé na ně nechodili,“ brání se. Také Správa úložiť radioaktivních odpadů spekulace o tajné dohodě se zastupiteli odmítá. „I když uděláme průzkum, tak tady úložiště být nakonec nemusí,“ hájí projekt Jiří Slovák ze správy úložišť.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

I proto podle starosty Peterky nebyl souhlas s průzkumem chybou, výsledkům referenda se ale podřídí. Stejný názor mají i zástupci státní agentury. „Výsledek budeme respektovat a budeme hledat v jiných lokalitách,“ potvrdil Slovák.

Pokud ale referendum svolení k průzkumu potvrdí, jsou odpůrci úložiště připraveni hledat jinou cestu, jak mu zabránit. Výsledky referenda by měly být známy do dnešní půlnoci.