Zoo na Svatém Kopečku představila lví koťata

Olomouc - Dokonalou rodinkou se může pochlubit zoo na Svatém Kopečku v Olomouci. Lvi berberští Šimon a Lilly se tu vzorně starají o dvě desetitýdenní koťata Napoleona a Barta. Malé lvíčky dnes ošetřovatelé poprvé představili veřejnosti. Zároveň také oslavili druhé narozeniny lvice Micky, oslavenkyně dostala papírová zvířátka na hraní.

Malý Napoleon je po vzoru svého jmenovce odvážný bojovník, Bart má klidnější povahu. Skopičiny sice vymýšlí, ale vždy jen za dozoru své maminky. „Mláďata jsou v pořádku. Dalo se to předpokládat, protože jsou z nepříbuzenského rodičovského páru. Otec byl přivezen z Belfastu, matka je z našeho chovu. Samečci se vyvíjejí velmi dobře,“ řekla vedoucí zooložka Libuše Veselá.

Lvi berberští jsou vzácným poddruhem lva, který byl v přírodě vyhuben. Rozmnožují se jen zřídka, v Evropě jen ve čtyřech zoologických zahradách. „Naše zoo je jednou z nich. Nynější vrh je zřejmě letos jediný v Evropě,“ uvedla Veselá. Lvi berberské odchovávají také dvě zoo v Německu a safari park ve Velké Británii. „Lvi jsou jediné kočkovité šelmy, kdy v rodinách žije pohromadě samec i samice. Lilly a Šimon mají stoprocentní rodinu, starají se o děti oba. Ze začátku to dokonce fungovalo tak, že když se Lilly odešla nažrat, staral se o koťata otec, a pak se vystřídali. Koťata si hrají s oběma,“ řekla ošetřovatelka Dana Reisigová.

Podle ní si dokonce hlava rodiny nechá líbit, když mu koťata lezou do jídla a tahají se s ním o maso. Mláďata již dostávají například kuřecí maso zalité mlékem, nejraději si ale stále pochutnávají na mateřském mléce. Od rodičů mohou být odděleni zhruba v roce a půl, pro jednoho ze samečků již chovatelé našli budoucí partnerku v hannoverské zoo.

  • Lvice Micka oslavila druhé narozeniny autor: Luděk Peřina, zdroj: ČTK
  • Lvice Micka oslavila druhé narozeniny autor: Luděk Peřina, zdroj: ČTK

Na odchod z olomoucké zoo se již chystá také dvouletá samice Micka, která se narodila týmž rodičům. Do Švýcarska za svým partnerem odjede patrně v září. Její bratr Matýsek zoo opustil v polovině června, zabydluje se v Plzni.

Lvi berberské chová olomoucká zoo od roku 1979. První mláďata se zde ale narodila až v roce 1999, jednalo se o čtyřčata. Napoleon a Bart se stali 16. a 17. narozeným mládětem tohoto druhu v pořadí. Lvi berberští žili v přírodě v rozsáhlé nehostinné oblasti pohoří Atlas v severní Africe. Na začátku minulého století byli vyhubeni a zachovalo se jen několik desítek jedinců ve lvinci marockých králů. Za skutečně berberské je možné považovat jen ty lvy, jejichž původ je prokazatelný a sahá právě až do marockého lvince.