Zastupitelstvo dalo Krajské nemocnici definitivně červenou

Kladno – Zastupitelstvo Středočeského kraje se rozhodlo zrušit Krajskou nemocnici, díky níž mohlo vedení kraje ovládat celkem pět oblastních zdravotnických zařízení. O vznik zmíněné příspěvkové organizace se kdysi zasadil bývalý hejtman David Rath. Soud ji ale odmítl uvést do obchodního rejstříku. Opozici se však jednání nelíbí a hodlá vymáhat škody.

Ačkoliv před třemi lety zastupitelé hlasovali pro návrh zřízení Krajské nemocnice ve Středočeském kraji, nyní jsou pro její zrušení. Podle nynější hejtmanky Zuzany Moravčíkové Rath kolektiv přesvědčil, protože uváděl, že by se levněji nakupovaly materiály a díky jednotným programům by se lépe daly sledovat finanční toky nemocnic. 

Příspěvková organizace zajišťovala chod pěti krajských nemocnic. V jejím čele stála Kateřina Pancová, která nyní figuruje jako obviněná z korupce v Rathově kauze. Za tři roky fungování „proteklo“ Krajskou nemocnicí 20 milionů. Opozice nyní požaduje, aby se tyto peníze vrátily zpátky. 

Raduan Nwelati, zastupitel Středočeského kraje za ODS, má na věc jasný názor. „Pokud organizace, která není založená, není platná, a uzavře nějaké smlouvy, tak i ony jsou neplatné, a proto všichni, kteří od ní obdrželi finanční prostředky, by je měli zase vrátit,“ vyjádřil se ke kauze. 

„Je to nesmyslné, protože nemocnice fungovala,“ nechal se slyšet Zdeněk Seidl z ČSSD. Na námitky, že instituce byla neplatná, protože neexistovala právně, reaguje pouze slovy: „My si myslíme, že tomu tak není, je to jen určitý právní výklad.“

Osud Krajské nemocnice byl nejistý už ve chvíli, kdy ji soud nezapsal do obchodního rejstříku. Zastupitelé dnes její zrušení definitivně stvrdili.

Průběh jednání 

Ačkoliv byla Zuzana Moravčíková pověřenou hejtmankou už na minulém zasedání, znamenala pro ni dnešní schůze premiéru, protože jednání řídila konečně sama. Schůze se nesla ve znamení věcné diskuze, ale některá témata přeci jen budila rozpory. Nejdelší debata a nejnapjatější atmosféra zavládla při schvalování závěrečného účtu kraje. 

Reportáž Lucie Komňacké ze zasedání zastupitelstva (zdroj: ČT24)

Hospodaření kraje bylo podle místopředsedy finančního výboru Jana Skopečka schodkové a příjmy s výdaji neseděly v řádu stovek milionů korun. K financování tudíž musely být použity peníze z úvěru. 

Moravčíková namítla, že kraj hospodařit umí a zadlužený není. „Máme úvěr ve výši čtyř miliard, ale to jde všechno na investice,“ prohlásila.