Bouřka na Jablonecku kosila celé pruhy lesa. Popadané dřevo musí brzy zmizet

V lesích na Jablonecku postupně zjišťují škody, které způsobila bouřka, jež se přehnala přes sever republiky první červencovou sobotu. Během chvíle smetla stovky stromů, nejhorší je situace v okolí Jeřmanic a Rádla. Lokální kalamita se dotkla i Hraničné, zničené jsou celé pruhy lesa.

„Odhadujeme to množství na zhruba patnáct tisíc kubíků dřeva,“ předeslal krajský ředitel Lesů ČR na Liberecku Ludvík Řičář. Stromy bouřka vyvracela, lámala a některé dokonce ukroutila. V přepočtu na peníze se jedná o škodu 5 až 10 milionů, konečné číslo ale může být mnohem vyšší. Většina dřeva poputuje nejspíš do papíren, kvalitnější materiál poputuje do stavebnictví.

Lesníci sice lidem vstup do postižených lokalit nezakázali, doporučují ale se jim vyhnout. Některé stromy totiž na první pohled působí běžným dojmem, mohou mít ale zničené kořeny a v tu chvíli se stávají rizikem.

Na těžbu mají lesníci několik týdnů

Vytěžit popadané dřevo musí lesníci do padesáti dnů. „Máme zhruba měsíc a půl na to, abychom tu hmotu zpracovali. Naším cílem je, aby zde kůrovec nedokončil vývoj,“ upozornil Libor Dostál z Lesů ČR.

I přes vlhké počasí v květnu, které oddálilo nástup kůrovcové kalamity, se předpokládá, že situace bude letos přinejmenším třikrát horší než v roce minulém, odhaduje Lesní ochranná služba. Nejohroženější jsou oblasti nejvíc postižené suchem, tedy střední a severní Morava i oblast, kde se stýkají Jihočeský a Západočeský kraj. O aktuální situaci referuje i nově spuštěný portál Kůrovcové info.