První lékaři, kteří vystudovali v Ostravě, zjistí, jak chutná život

První lékaři v historii Ostravské univerzity odpromovali ve čtvrtek. Diplom převzalo 48 absolventů. Všichni potvrdili, že najít si práci nebyl žádný problém. Odejít do zahraničí zatím nikdo z oslovených neplánuje.

„Chci zůstat doma, být tady v Ostravě. Ostravu mám ráda,“ uvedla čerstvě promovaná doktorka Alžběta Grusssmanová. Lékařka Grussmanová musela složit desítky zkoušek, aby slyšela tuto větu. Přijímací zkoušku na zdejší univerzitu dělala rodačka z Vítkova téměř na den přesně – před šesti lety.

A v Ostravě plánuje pracovat i Kristýna Škopková, dcera zdejší dětské alergoložky. „Chtěla bych se věnovat dětskému lékařství,“ poznamenala s tím, že by také ráda ordinovala v regionu, pokud by to šlo, pak i v ordinaci své matky.

Odpromovali první medici

Medicínu v Ostravě plánovalo před šesti lety studovat více než 700 studentů nejen z České republiky, ale také ze sousedního Slovenska. Do prvního ročníku jich nakonec přijali 106. Do posledního, šestého ročníku, jich došlo 72.

„To, že máme první absolventy, to je obrovská radost. Splnil se můj sen, za který jsem tři až čtyři roky bojoval,“ sdělil bývalý rektor Ostravské univerzity Jiří Močkoř. Lékařská fakulta získala akreditaci pro obor všeobecné lékařství v roce 2010. Před dvěma lety ji úspěšně obhájila s platností do roku 2020. 

V roce 2014 pak univerzita otevřela takzvané hlavní centrum Lékařské fakulty, které je kromě výuky i výzkumným zázemím. Přestavba někdejší porodnice stála 360 milionů korun. Centrum se rozkládá na ploše větší než 8800 metrů čtverečních.

Proti vzniku nové lékařské fakulty se v roce 2010 postavily již fungující lékařské fakulty na jiných univerzitách. Zpochybňovaly především kvalitu výuky na nově vznikající škole.

V tuzemských nemocnicích dnes pracuje asi 22 tisíc lékařů. Podle České lékařské komory to je asi o tisíc méně, než by bylo potřeba. Nejhorší situace panuje v Moravskoslezském kraji.

  • Ostrava získala svou vlastní lékařskou fakultu po 50 letech. Tehdejší fakulta zdravotnických studií se tak změnila v roce 2010 na plnohodnotnou lékařskou fakultu.
  • Bývalý ostravský primátor Petr Kajnar (ČSSD) považoval získání akreditace za obrovský úspěch. „Nebylo to jednoduché. Museli jsme to prosazovat proti odporu řady etablovaných univerzit, které to vnímaly jako konkurenci. Prosazovali jsme to proti byrokracii v Praze, která nám tady dlouhodobě nepřeje. To, že se to nakonec povedlo, je úspěch,“ podotkl Kajnar. Dodal, že budoucnost regionu musí být opřena právě o vysoké školy.
  • Ostrava podporovala vznik fakulty od roku 2008, od té doby do současnosti darovala Ostravské univerzitě nemovitosti potřebné pro vznik fakulty za celkem 55 milionů korun. Univerzitě přispěla i dalších více než 21 milionů korun například na přístrojové vybavení a zařízení či projektovou dokumentaci na rekonstrukci darovaných nemovitostí a objektů.
  • Ostrava se tak přiřadila k Praze, Plzni, Hradci Králové, Olomouci a Brnu, které už lékařské fakulty mají.