Za pardubickou třídu Míru chtějí stavbaři ještě 11 milionů, radnice odmítá

Události v regionech: Syner požaduje jedenáctimilionový doplatek za rekonstrukci třídy Míru (zdroj: ČT24)

O doplatek za rekonstrukci třídy Míru se soudí s pardubickou radnicí stavební firma Syner. Tvrdí, že jí město dluží více než jedenáct milionů korun. Radnice to odmítá, tvrdí, že vše, co za odvedené práce měla zaplatit, už uhradila.

Třída Míru má novou podobu již více než rok. Stavbaři však tvrdí, že dosud nedostali poslední část peněz, které mělo město zaplatit. Syner si naúčtoval přes 98 milionů korun bez DPH, radnice ale uhradila jen 87 milionů a odmítá, že by měla firma nárok na další peníze. „Co bylo prostavěno, to jsme zaplatili,“ uvedl primátor Martin Charvát (ANO). 

Odmítnutý Syner však reagoval žalobou. „Město nám nezákonně pozdržovalo část neuhrazené částky do smluvní ceny,“ uvedl mluvčí společnosti Ondřej Paclt. Společnost v první fázi uspěla, soud ve zkráceném řízení vydal platební rozkaz. Mluvčí dodal, že peníze, které si společnost nárokuje, jsou ve smlouvě. „Nejedná se o žádné vícepráce,“ zdůraznil.

Pardubičtí politici ale trvají na svém. Nadále odmítají zaplatit, právníci mají vypracovat a podat odpor proti platebnímu rozkazu. Měli by také zjistit, které práce Syner ve skutečnosti neprovedl a nedostal za ně tedy zaplaceno. I primátor Charvát se totiž odvolává na smlouvu s tvrzením: „To, co nebylo zrealizováno, jsme neplatili.“

Oprava třídy Míru trvala třináct měsíců a skončila loni v dubnu. Radnice v jejím průběhu musela odpovídat na stížnosti obchodníků, ke kterým přestali rozkopanou a prašnou ulicí přicházet zákazníci. Třída Míru v nové podobě je pěší zónou, kam vjíždějí pouze trolejbusy. Počet spojů MHD ale klesl ze 600 na 60.