Výluka v pražském metru zmátla cestující

Události v regionech: Sváteční týden ochromil pražskou MHD (zdroj: ČT24)

Výluka v pražském metru mate cestující. Ze stanice, kde přestupují z náhradních autobusů, totiž odjíždí vlaky oběma směry. Jedna souprava jezdí kyvadlově jen do sousední stanice, ostatní odjíždějí do centra a severní části Prahy, kam chce většina cestujících. Řada z nich si stěžuje, že nepoznají, ze které koleje odjíždí která souprava.

Výluk je i letos v létě v pražské MHD celá řada, nejvíce cestujících ale postihne jediné omezení, které se týká podzemní dráhy – výluka trasy C mezi stanicemi Roztyly a Pražského povstání.

Náhradní autobusy se snaží odvézt cestující, kteří v dopravní špičce běžně každých devadesát sekund zcela zaplní pětivozovou soupravu metra. Jezdí po třech různých linkách. Dvě z nich (XC a XCR) se liší pouze jedním písmenkem, jedna z nich přitom zastavuje u všech stanic metra (XC), zatímco druhá pouze na Pankráci (XCR). Třetí náhradní linka 800 potom jezdí pouze ve špičkách pracovních dnů, zato již z konečné metra Háje až na Pražského povstání.

Po přestupu zpět do metra potom na Pražského povstání čeká na cestující na první pohled snadný úkol: Nastoupit do vlaku, který jede správným směrem. Z Pražského povstání jezdí kyvadlově jedna souprava do sousední stanice Pankrác, zatímco ostatní vlaky jedou na sever směrem do Letňan nebo Ládví. Soupravy občas odjíždějí z opačné strany nástupiště než obvykle, což  cestující mate. „Je tady chaos. Přitom by stačilo, aby před schody byla cedule, který vlak se vrací a který jede na druhou stranu,“ řekl jeden z tápajících cestujících.

  • Metro stojí kvůli kompletní výměně výhybek, kolejí i štěrkového podloží na výjezdu do depa Kačerov. Ten funguje nepřetržitě od roku 1974. Dopravní podnik hledal vhodný termín rekonstrukce několik let. Historicky jde o jednu z největších výluk.

Týden, který má pouze tři pracovní dny, ovšem nepoznamenala jenom jedna výluka. Další omezují provoz tramvají. Kromě těch, které trvají již delší dobu, začala také výluka na frekventované trati v Ječné ulici. „Letos vycházejí Cyril, Metoděj a Mistr Jan doprostřed týdne. Byl oprávněný předpoklad, který se naplnil, že obrovské množství Pražanů si vezme zbylé tři pracovní dny volno,“ zdůvodnil vyhlášení tolika výluk páteřních tras technický ředitel dopravního podniku Jan Šurovský.

Tramvaje z Karlova náměstí na I. P. Pavlova i metro z Pražského povstání na Roztyly se opět rozjedou v pondělí ráno. Pokračovat ale bude tramvajová výluka v Nuselské ulici, která začala již v květnu a potrvá do příštího roku, a na uzavírku trati v Ječné bezprostředně navážou práce mezi zastávkami I. P. Pavlova a Náměstí Míru. Ta by měla skončit 27. července.

Výluka metra již o letošních prázdninách Prahu nepostihne. Dopravní podnik ale plánuje ještě dvě výluky na lince C na podzim.