Do pražských ulic vyjede vůz se zdravotníkem pro bezdomovce

Praha - Už za pár týdnů by do ulic Prahy mohl vyjet speciální zdravotní vůz pro lidi bez domova. Vyškolená posádka jim bude ošetřovat například bércové vředy a drobné ranky, případně bezdomovcům poradí, na jakého lékaře se mají obrátit. Projekt je schválený, čeká se ale na uvolnění potřebných peněz.

Vedle velmi častých bércových vředů trpí bezdomovci například záněty dýchacích cest a záněty žil, objevují se i průjmy, svrab a vši. Mnoho lidí na ulici má problém i se závislostí na alkoholu a drogách, někteří z nich mají různá psychiatrická onemocnění, například schizofrenii.

Bezdomovci lékařskou pomoc sami nevyhledávají, chybí jim potřebné doklady a často prý ani nevědí, kam by šli. Své problémy proto podceňují a až v kritickém stavu pro ně musí přijet záchranná služba. Podle jedné z analýz Sdružení azylových domů šest záchranářů z deseti kvůli bezdomovcům vyjíždí více než dvakrát týdně.

Bezdomovcům slouží v Praze speciální ordinace, kterou provozuje sdružení Naděje. Zdravotnické ošetření se nabízí i na lodi Hermes, kterou provozuje u Štefánikova mostu na Vltavě magistrát a kde mohou za 20 korun lidé bez domova přespat.