V brněnském domě se seniory hořelo. Hasiči evakuovali 25 lidí

Pětadvacet seniorů museli hasiči evakuovat kvůli požáru charitního Domova svaté Anežky v Brně. Kolem půl páté ráno hořelo v jednom z bytů. Záchranáři ošetřili dvanáct lidí, jedna žena utrpěla středně těžká zranění. Část obyvatel se už do domova vrátila.

Evakuace byla pro hasiče podle slov mluvčího Hasičského záchranného sboru Jihomoravského kraje Jaroslava Mikošky fyzicky i časově poměrně náročná. „Jednalo se o imobilní nebo málo mobilní seniory, tedy je bylo třeba vynést a nasadit jim vyváděcí kukly, aby byli v bezpečí,“ uvedl.   

Devět lidí skončilo v nemocnici, především kvůli nadýchání se kouřem. Středně těžce se zranila jedna žena. Kvůli čemu začalo v bytě hořet, zatím není známo. Škodu hasiči odhadují na zhruba milion korun, jejich zásah skončil po desáté hodině dopoledne.

Hasiči zasahovali v brněnském domě se seniory (zdroj: ČT24)

„Kdo mohl, vrátil se do svých domácností. V některých bytech to ale umožněno nebylo, protože jsou promáčené, nejde v nich elektřina, neteče voda,“ zhodnotila stav po požáru sociální pracovnice Petra Kuchtíková z Diecézní charity Brno. Dočasné bydlení pomohli takto postiženým lidem najít na radnici Brno-střed.  Část klientů, kteří se do domova nemohou vrátit, zůstane v doléčovacím a rehabilitačním ústavu Fakultní nemocnice u svaté Anny.