Ústecký hotel Máj opět hořel, zřejmě naposled

Ústí nad Labem - V Ústí nad Labem v noci opět hořel bývalý hotel Máj, který obývají bezdomovci. Podle hasičů ale nikdo v hořící budově nebyl. Požár ruiny osmipatrové budovy hasiči likvidovali několik hodin, uvnitř našli dvě propanbutanové lahve. Hasiči k objektu vyjíždějí téměř každý měsíc, většinou navíc objeví několik ohnisek požáru. Město uvažuje, že po dnešním požáru nechá zdevastovanou budovu zbourat.

Požár všech osmi pater hotelu hasiči likvidovali nejprve zvenčí pomocí autožebříků. „Na místo byl přivezen statik, ten konstatoval, že budova je z hlediska možnosti zřícení bezpečná. Hasiči poté zasahovali i zevnitř budovy,“ uvedl mluvčí krajských hasičů Lukáš Marvan.

Vybydlená budova bez oken poblíž rektorátu ústecké univerzity je známá jako útočiště bezdomovců, v mrazech jim tam dokonce městští policisté vozili teplý čaj a polévku. Na noční výjezdy k hotelu Máj jsou ale zvyklí i ústečtí hasiči. „Dá se říct, že tam hoří každý týden, bohužel ale dneska hořel celý hotel,“ podotkl Jan Novotný z ústecké mětské policie. Podle Marvana byl dnešní požár nejrozsáhlejší. „Byla zasažena všechna patra,“ dodal. Z rozhodnutí statika se ani nesmí do budovy vkročit, vlivem požáru popraskalo schodiště.

Původně tříhvězdičkový hotel na sídlišti Severní Terasa byl otevřen v roce 1988, tehdy měl hodnotu 57 milionů korun. O sedm let později šel do privatizace a v dražbě se prodal za osm milionů. Majitel s městem nekomunikuje a radnice mu už vyměřila i pokutu za to, že se o ruinu nestará. „Je nedostižný. Pokud mám informace, tak má takových objektů víc a ve stejném stavu,“ tvrdí starosta ústecké čtvrti Josef Macík (ČSSD).

Zdevastovaný objekt nejspíš město zbourá

Po dnešku už nikdo o záchraně bývalého hotelu nemluví, podle dostupných informací město Ústí zvažuje, že zdevastovaný hotel nechá zbourat. „Je to jedna z možných alternativ,“ řekla mluvčí ústecké magistrátu Romana Macová. Podle Macíka bude mít konečné slovo statik. Případnou demolici by ale muselo zaplatit město, což by podle jeho odhadu stálo asi 30 milionů korun. Tuto částku chce radnice po majiteli případně vymáhat. „Vynakládat peníze, který se nám nevrátí.  To bychom byli špatní hospodáři,“ doplnil starosta.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)