Místo aut místo pro lidi: Z Malostranského náměstí zmizelo parkoviště

Místo aut místo pro lidi: Z Malostranského náměstí zmizelo parkoviště (zdroj: ČT24)

Z pražského Malostranského náměstí, v prostoru nad tramvajovou zastávkou, definitivně zmizelo parkoviště. Město vypovědělo nájemci smlouvu a ode dneška chce náměstí otevřít pro společenské a kulturní akce. Měla by přibýt zeleň, stojany na kola, zamýšleno je pítko či umístění pojízdné kavárny. Strom, který na náměstí nyní roste, tam zůstane.

Z prostoru odjela všechna auta, zůstal tam parkovat pouze jeden řidič z Německa. Technická správa komunikací začne s drobnými opravami povrchu bývalého parkoviště. Zpřístupnění náměstí Pražanům dnes zahájila neformální snídaně obyvatel s vedením města včetně primátorky Adriany Krnáčové (ANO). „Ve světě je běžné, že historická centra měst patří lidem, proto i my jsme jim jej chtěli vrátit. Jsem ráda, že se nám to povedlo,“ řekla Krnáčová. V následujících týdnech se chystá na náměstí uspořádat cvičení jógy Pozdrav slunci. „Termín ještě nemáme, ale lidé se vše včas dozví. Budou si moci přinést karimatky a společně si zacvičíme,“ řekla.

Magistrát chce nyní zahájit první fázi přeměny náměstí. Nejdříve bude opraven povrch v místech, kde je poničený. „První fáze by se měla uskutečnit teď o víkendu, aby co nejdříve začal prostor plnohodnotně sloužit lidem. Kompletní rekonstrukce přijde na řadu později,“ řekla náměstkyně primátorky Petra Kolínská (SZ/Trojkoalice).

obrázek
Zdroj: ČT24

O provoz náměstí se bude starat Institut plánování a rozvoje a jím určený koordinátor. Vznikne také webový portál, přes který se budou moci zájemci hlásit se záměry pořádat na náměstí nějaký program. IPR také přichystá kompletní obnovu Malostranského rynku. Odborná porota v září 2014 v mezinárodní architektonické soutěži vybrala návrh architektů Martina Hájka, Václava Hájka a Petra Horského. IPR podle ředitele Petra Hlaváčka sestaví pracovní skupinu, která rekonstrukci připraví. „Když půjde vše dobře, mohla by začít v roce 2018. Vítězný návrh je jen pomyslným prvním vykopnutím,“ řekl.

S odstraněním parkoviště v uplynulých týdnech nesouhlasili někteří poslanci, kteří tam až dosud parkovali. Se Sněmovnou bude Praha o náhradní možnosti parkování jednat. Podle Krnáčové ale mohou využít taxi nebo MHD. „Ta jim staví přímo před kancelářemi,“ řekla.

Parkování na Malostranském náměstí
Zdroj: ČT24