Kunovický Aircraft Industries prodlužuje nucené dovolené. Nemá práci pro 400 lidí

Téměř polovina z tisícovky zaměstnanců Aircraft Industries je od poloviny prosince doma a dostává šedesát procent platu. Podle dohody s odboráři se měli zaměstnanci do letecké společnosti v Kunovicích vrátit už v lednu, pak v dubnu a na začátku června. Teď se s nimi vedení firmy dohodlo na dalších dvou měsících.

Čtyři stovky zaměstnanců Aircraft Industries mají už víc než půl roku nucené prázdniny a prodloužit si je budou muset ještě nejméně o dva měsíce. „ Většinou jsou to pracovníci, kteří kompletují hotová letadla,“ říká zástupce odborů Josef Mikula.

Zhruba stovka zaměstnanců chodí do práce nárazově. Někteří dostali práci v jiných firmách, které s Aircraftem spolupracují. „Pracují například v letecké výrobě Aero Vodochody. Sedm mechaniků dostalo práci v Praze na letišti,“ upřesnil Mikula.

Aircraft Industries doplácí na problémy v Rusku, kam posílá většinu svých strojů. Letadla z Kunovic na tamním trhu výrazně podražila kvůli propadu hodnoty rublu vůči dolaru. Pokles prodeje kunovické společnosti je díky tomu výrazný. 

V roce 2013 prodala firma dvacet letadel. Loni podle Mikuly společnost prodala pouze čtyři letadla a letos dvě.  Věřitelé na firmu v květnu podali dokonce návrh na insolvenci, ten ale většina z nich stáhla. Společnost se snaží dluhy splácet.

„Aircraft má v tuto chvíli zakázku na pět letadel do Ruska,“ dodává zástupce odborů. Firma by chtěla letos prodat až devatenáct letadel. Zákazníky se snaží získat nejen na ruských trzích, ale například v Nepálu, Bangladéši nebo Německu. Podařilo se jí také získat stomilionovou zakázku na servis letounů L-410, které k výcviku používá česká armáda.