Aplikace dokáže přivolat nejbližšího lékaře. Může být i mimo službu

Události v regionech: Aplikace přivolá lékaře, který je poblíž, i když nemá službu (zdroj: ČT24)

Zdravotnická záchranná služba Královéhradeckého kraje spustila systém First Responder, neboli první pomoc na vyžádání. Umožňuje k záchraně člověka přivolat i lékaře nebo záchranáře, který je poblíž, i když je zrovna mimo službu. Stačí, když je přihlášen ve speciální mobilní aplikaci. Záchranka se inspirovala v zahraničí.

O přivolání nejbližšího lékaře nebo záchranáře pomocí aplikace rozhoduje operátor tísňové linky. Pokud si to situace vyžaduje, zadá do počítače potřebné údaje a ten sám vyhledá záchranáře v civilu, který je náhodou poblíž a připraven pomoci do doby, než na místo dorazí posádka.

„Přesně vidíme jeho polohu a volajícímu, se kterým komunikujeme, řekneme, že na místo přijde někdo dřív, než dorazí záchranná služba a pomůže mu,“ vysvětluje postup operátorka Jaroslava Krenčíková.

Vše ale záleží na záchranáři v civilu. Sám se rozhodne, zda se pro systém prostřednictvím mobilní aplikace zviditelní, kdy a na jak dlouho. Pokud ano, telefon ho upozorní na událost v okolí. „Systém mě okamžitě začne navigovat na místo a já mohu vyrazit na pomoc,“ popsal fungování aplikace záchranář ZZS Královéhradeckého kraje Ivo Novák.

Do systému se zatím zaregistrovalo 70 lidí

Aplikace by měla pomoci především v oblastech, kde je dojezdový čas záchranářů delší. Nejprve běžela testovací fáze, nyní už začal ostrý provoz. První případ, kdy díky aplikaci pomohl záchranář v civilu, byl v Krkonoších. Na místě byl asi pět minut po nahlášení tísňové výzvy.

Do systému se zatím zaregistrovalo sedmdesát lidí – zaměstnanců záchranné služby. Do budoucna by mělo být dobrovolníků několikanásobně víc. „Budeme oslovovat spolupracující organizace. Na závěr to chceme završit tím, že zapojení umožníme i laikům,“ dodal ředitel krajské záchranné služby Jiří Mašek. Ti ale budou muset prokázat, že dokážou zachraňovat život.