MHD v Praze čekají o prázdninách opravy a výluky

Prázdninový provoz pražské MHD začne od 2. července a skončí 27. srpna. Cestující čekají delší intervaly a zrušeny budou i některé spoje. Provoz ovlivní rovněž rekonstrukce tramvajových tratí a opravy na trase metra C. Beze změny zůstanou příměstské vlakové linky označené písmeny S, rušeny jsou pouze školní spoje.

„Letošní omezení budou podobná jako v loňském roce. K omezení dochází především v období přepravních špiček v pracovních dnech, kdy je s ohledem na vysoké procento školou povinných cestujících patrný největší pokles poptávky,“ uvedl mluvčí organizace Ropid Filip Drápal.

V pracovní dny se intervaly metra prodlouží o jednu až dvě minuty. Počátkem července ovlivní provoz linky metra C výluka v úseku Budějovická–Roztyly. Dopravní podnik (DPP) plánuje výměnu výhybky. Práce mají trvat od 2. do 10. července, v daném úseku bude jezdit náhradní autobusová doprava.

Tramvaje 4, 6 a 13 nepojedou

Mimo provoz budou o prázdninách tramvajové linky 4, 6 a 13 a linka 16 pojede jen v trase Lehovec–Kotlářka. Na páteřních linkách 3, 9, 17 a 22 se ve špičce prodlouží interval ze čtyř na pět minut, dopoledne z pěti na šest minut. „U ostatních linek se prodlouží interval ve špičkách z 8 na 10 minut a dopoledne z 10 na 12 minut,“ uvedl mluvčí.

MHD v Praze
Zdroj: ČT24

DPP bude opravovat i tramvajové tratě, cestující tak čekají výluky. Práce budou pokračovat v úseku Pod Jezerkou–Spořilov. Od 2. do 11. července bude obousměrně přerušený provoz i v úseku I. P. Pavlova–Karlovo náměstí. Od 11. do 27. července pak dojde k obousměrnému přerušení provozu tramvají v úseku I. P. Pavlova–Náměstí Míru.  

Většina autobusových linek pojede ve špičkách pracovních dnů dle prázdninových intervalů. „U velké části spojů to znamená prodloužení ranních intervalů z šesti na 7,5 minuty a odpoledních intervalů ze 7,5 na 10 minut,“ sdělil Drápal. V provozu nebudou školní autobusy a linky 305, 343, 451 a 465.

Podrobnosti o všech změnách a omezeních v pražské MHD během prázdnin najdete na webu dopravního podniku. 

Uzavírky se nevyhnou ani řidičům

Práce pokračují i na pražském Nuselském mostě. V obou směrech tu bude provoz omezený do půlky prázdnin. Pak budou pokračovat na druhé straně. Velkou část prací ale projíždějící řidiči nevidí, jsou totiž pod nosnou konstrukcí mostu. Uzavírky postihnou i další vytížená místa jako Štěrboholská či Spořilovská, rozšíří se omezení na magistrále. Těžká technika se nevyhne ani Ječné nebo Korunovační.