Hostivařská přehrada je připravena

Praha – Hostivařská přehrada je opět otevřená, oba její břehy jsou po dvou letech opravené a připravené pro své první návštěvníky. Bez koupání se ale letos musí obejít obyvatelé sídlišť Novodvorská a Kamýk. Koupaliště Lhotka totiž vlastník nadobro uzavřel.

Nejen z pláže, koupající mají teď do Hostivařské přehrady nový přístup – z dřevěného mola na protilehlém břehu. Stálo 2,8 milionu korun a stejně jako celou revitalizaci přehrady ho zaplatilo hlavní město. „Molo je dlouhé 56 metrů a až bude přehrada plně napuštěna, bude pouhých 60 centimetrů nad vodní hladinou,“ uvedl starosta MČ Praha 15 Pavel Klega (ODS).

Jediné, co plavce od koupání odrazuje, je voda, která doslova kvete. Podle odborníků ale nejde o nebezpečné sinice, ale o řasy. „Přehrada je čerstvě odbagrovaná a živiny se v prvním roce, podle mých zkušeností z jiných vodních ploch, uvolní daleko intenzivněji a zhruba rok trvá, než se to stabilizuje,“ vysvětlil vedoucí Oddělení péče o zeleň Magistrátu hlavního města Prahy Dan Frantík.

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)

Zato úplně bez vody letos budou lidé ze sídlišť Novodvorská, Lhotka, Krč a Kamýk. Developer, společnost Eco Invest, odmítá dál provozovat areál koupaliště Lhotka, který před sedmi lety koupil se záměrem vybudovat tu viladomy. Stavět zde ale nemůže, nedovoluje mu tu územní plán. Přesto letos koupaliště uzavřel, jeho provoz se prý nevyplatí. Jen údržba přišla na stovky tisíc ročně.

Starousedlíci se s nastalou situací nechtějí smířit, viní z ní radnici Prahy 4, která před 7 lety nezajistila odkup areálu od původního vlastníka, ministerstva financí. Teď jsou s radnicí na nože navíc i kvůli ukradené petici. Městská část totiž po jejich vzoru zorganizovala druhou petici za odkoupení koupaliště a jeho znovuotevření. „V roce 2005 bylo prodáno za 30 milionů. Jaká je cena dnes, to nevíme, protože městská část jednala s majitelem, ale neseznámila nás s tím,“ prohlásila zástupkyně petičního výboru 'SOS koupaliště Lhotka' Irena Malátová. To však radní MČ Praha 4 Pavel Caldr (ODS) odmítá: „Tomu určitě tak není, my sledujeme úplně stejný cíl jako občanská iniciativa. Buďto se nám podaří ve spolupráci s magistrátem města odkoupit ty pozemky, případně nějaká směna.“

Koncem června městská část dostane na stůl znalecký odhad ceny areálu. Pak se na magistrátu pustí do lobbování. I když je městská kasa na suchu, odkoupení koupaliště prý není bez šance. „Na takovéto projekty, jako jsou výkupy, řekl bych parků, by se vždycky nějaké finanční prostředky měly najít,“ potvrdil radní Magistrátu hlavního města Prahy Radek Lohynský (ODS).

Obě petice za záchranu koupaliště už podepsalo několik tisíc lidí.