Na hlavním nádraží v Brně se srazil vlak bez cestujících s lokomotivou

Na brněnském hlavním nádraží se v sobotu ráno bočně srazil vlak bez cestujících s posunující lokomotivou. Strojvůdce vlaku projel návěstidlo a jeho lokomotiva vykolejila, strojvůdce samostatně posunující lokomotivy se zranil. Informaci uvedl mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal. Škoda činí 3,3 miliony korun. Provoz by se měl do normálu vrátit až ve večerních hodinách, píší České dráhy na svých stránkách.

Nehodu způsobil strojvůdce rychlíku, který měl v 6:20 odjet do Havlíčkova Brodu a Prahy. Srazil se s lokomotivou, která odjížděla na odstavné nádraží a posléze měla vézt rychlík do Bohumína. „Prozatím se škody na obou lokomotivách, obě jsou řady 362, a na vlaku odhadují na tři miliony korun,“ sdělil Drápal. Později dodal, že nehoda poškodila i trať, odhadem za 300 tisíc korun.

Provoz nádraží byl omezen a vlaky měly zpoždění od deseti do třiceti minut. Místo některých vlaků vyjely autobusy. Jiné vlaky jsou odkloněny přes Dolní nádraží. Hned po nehodě vypukl na místě chaos. Cestující nevěděli, kdy a odkud pojede jejich vlak. Navíc celou situaci komplikuje ten fakt, že hlavní nádraží v Brně prochází rekonstrukcí.

Do odstranění nehody budou rychlíky od Havlíčkova Brodu končit v Králově Poli a rychlíky od Vyškova, tedy od Olomouce a od Ostravy, ve Slatině. Z Králova Pole je možné využít tramvaj, ze Slatiny jezdí náhradní autobus. Vlaky do ostatních směrů mohou mít zpoždění.

V letošním roce strojvůdci projeli návěstidlo jedenašedesátkrát, v minulých letech to bylo okolo 90 případů za rok, uvedla inspekce.