Brdy nalákaly na největší přehlídku armádní techniky 50 tisíc lidí

ZÁZNAM: Den pozemního vojska Bahna 2016 (zdroj: ČT24)

Bývalý vojenský újezd v Brdech v sobotu patřil pravidelné armádní přehlídce Bahna. U Strašic na Rokycansku se konal už 27. ročník akce. Jednotky pozemních i vzdušných sil tam předvedly obranu proti postupu nepřítele, do které se zapojily všechny druhy techniky, kterými česká armáda disponuje. Na akci se vydalo téměř 50 tisíc lidí, letos poprvé na ni ve větší míře dohlížela policie. Brdy už totiž nejsou vojenským, ale civilním prostorem.

Hlavní ukázka trvala hodinu a jejím námětem byla obrana území ČR a také ochrana obyvatel: „To znamená situace, kde nás napadne protivník, překročí naši státní hranici a my ho samozřejmě zastavíme,“ dodal velitel pozemních sil armády Jan Gurník. Podle něj se přehlídky zúčastnilo přes 1000 vojáků a skoro 350 kusů vojenské techniky. 

Gurník upozornil třeba na tanky T72 M4CZ, které při zahájení střílely salvu. Dopoledne akci zahájil přelet stíhaček Gripen a bitevníků L-159 Alca, k vidění byl i transportní letoun CASA a vrtulníky Mi-26 a Mi-171.

Do přehlídky Bahna se zapojila také slovenská armáda se samohybnou houfnicí Zuzana a obrněným vozidlem Aligátor, rakouská armáda s bojovým vozidlem ULAN nebo polská armáda s vozem Rosomák. Úplně poprvé se pak divákům představil na statické ukázce bitevní vrtulník AH-64 Apache americké armády. Kromě vojáků se na Bahnech představily i složky záchranného systému. 

Na bojišti se během nabitého programu neukázala jen moderní technika. Kluby vojenské historie každoročně inscenují dramatické a vojensky zajímavé okamžiky z českých dějin. „Udělali jsme ukázku z první světové války, protože si stále připomínáme sté výročí legií,“ uvedl ředitel Muzea na demarkační linii František Koch.

Události: Velké představení pozemního vojska (zdroj: ČT24)

Na pořádek nově ve větší míře dohlížela policie – kromě klasických policejních hlídek byl na místě také antikonfliktní tým. Na Bahna dorazilo téměř padesát tisíc návštěvníků, pro které byly připravené tribuny na vojenských přívěsech a celý prostor podél bitevního pole.