Rok 2019: Bude dokončen obchvat Třince

Stavba obchvatu Třince by měla být dokončena v roce 2019. Třetí úsek, který zkomplikovaly problémy s posouzením vlivu na životní prostředí, takzvanou studií EIA, by se měl začít stavět příští rok. Ve čtvrtek to po prohlídce stavby řekl ministr dopravy Dan Ťok (za ANO). Ještě letos by chtěl vybrat zhotovitele stavby.

„Obchvat Třince se staví. Dva úseky jsou ve výstavbě. U třetího se situace zadrhla ohledně EIA. Naštěstí můžeme získat ověřovací stanovisko. První pokus nevyšel. Ministerstvo životního prostředí mělo negativní stanovisko. Udělali jsme úpravy studie a myslím, že v nejbližší době bychom měli získat ověřovací stanovisko,“ řekl.

Dodal zároveň, že EU souhlasí s postupem již dříve odsouhlaseným vládou, když se snažila vyhnout zdržení, které by mohlo nastat u deseti klíčových dopravních staveb kvůli řízení EIA. Poslancům proto v polovině června poslala novelu zákona, která má přispět k řešení problému s posudky EIA

  • Posuzování vlivů záměrů na životní prostředí (proces EIA) je v ČR upraveno zákonem o posuzování vlivů na životní prostředí.
  • Projekty posuzované v procesu EIA jsou například stavby, komunikace, výrobní haly, těžby nerostných surovin, provozy – nově budované, ale i jejich změny, tj. rozšiřování, změny technologií, zvýšení kapacity apod. Cílem procesu (respektive studie) je získat představu o výsledném vlivu stavby na životní prostředí a vyhodnocení, zda je z tohoto ohledu vhodné ji realizovat, respektive za jakých podmínek je realizace akceptovatelná.
  • Zdroj: Ministerstvo životního prostředí ČR

Ještě letos by ministerstvo chtělo vybrat zhotovitele stavby. „Uděláme soutěž ještě před tím, než získáme stavební povolení. Když to schválí vláda, můžeme takto postupovat. U těch staveb, které mají problémy, to děláme běžně. Mám zprávu, že Evropská unie souhlasí s tímto postupem,“ řekl ministr. Právě z peněz EU by se stavba měla platit.

Stavba začala v roce 2014

Několik let odkládaná stavba obchvatu Třince začala v roce 2014. Nová komunikace má odlehčit městu zatíženému dopravou. Jde o jednu z hlavních dopravních tepen v Moravskoslezském kraji spojujících Česko s Polskem a Slovenskem. Dva nyní budované úseky přijdou na 2,75 miliardy korun.

„Silniční tah I/11 má pro Moravskoslezský kraj strategický význam. Vnímáme ho jako prioritu z hlediska dopravy a dopravní infrastruktury, je zásadní pro další rozvoj kraje a vazeb s evropskými regiony vytvářející společný ekonomický prostor,“ řekl už dříve hejtman Miroslav Novák (ČSSD). 

Přes Třinec vede silnice I/11, která směřuje na Slovensko a patří k nejvytíženějším nejen v kraji, ale i v celé zemi. Silný provoz tam často působí kritické situace, bývají tam zácpy, stává se hodně nehod a záchranáři mají problémy projet. Místní už na situaci upozorňovali například happeningem, při němž zpomalovali dopravu. V roce 2006 se vláda v usnesení zavázala, že výstavba přeložky silnice I/11 začne v roce 2009 a hotova bude v roce 2012. Skutečně se začalo stavět až o dva roky později.

Páteřní síť pro pozemní dopravu v Moravskoslezském kraji tvoří dálnice D1, rychlostní silnice R48 a silnice I/11, které spolu tvoří takzvaný Slezský kříž. Propojuje středoevropské dopravní cesty ze severu na jih a z východu na západ, které se na území kraje křižují.