Kauza Key Investments: Praha 6 prodělá na cenných papírech 80 milionů

Praha 6 prodá se ztrátou cenné papíry, které nakoupila přes firmu Key Investments. Jedná se o dluhopisy firmy E Side Property a pohledávky Via Chem Group. Radnice za ně původně zaplatila 156 milionů a nyní je prodává za zhruba polovinu. Rozhodlo o tom zastupitelstvo.

Radnice si kvůli cenným papírům nechala vypracovat odborný posudek od Národohospodářské fakulty VŠE i revizní posouzení od poradenské společnosti Ernst & Young.

„Obě zprávy se s ohledem na krajně nejasné vlastnické pozadí společností, jejich nepřehlednou strukturu, finanční závazky i mimořádně vysokou rizikovost budoucího vývoje jasně shodovaly na ekonomické smysluplnosti neprodleného odprodeje cenných papírů za nejvyšší obdrženou nabídku,“ informoval mluvčí radnice Martin Churavý.

Via Chem Group je v úpadku a dluží věřitelům téměř dvě miliardy. Firma podle dostupných údajů držela jako akcionář v roce 2014 zhruba třetinový podíl ve Spolchemii. Jediným akcionářem Via Chem Group je Euro Capital Alliance sídlící na Britských Panenských ostrovech, které prosluly jako daňový ráj.

Kauza Key Investments: Škoda 873 milionů

Dluhopisy Via Chem Group koupila firma Key Investments, které v minulosti
svěřily městské části Praha 6, 10 a 13, Sokolov, Lázně Bohdaneč a Votice
dohromady desítky milionů korun.

V kauze Key Investments, která je od roku 2012 v konkurzu, podle obžaloby přišlo 45 poškozených subjektů nejméně o 873 milionů korun. Dodnes se neví, kde peníze skončily. Případ už rozplétá pražský městský soud. Obžalovaní jsou tři manažeři makléřské firmy.

Už dlouho se ale vznáší podezření, že v pozadí je ovládal někdo jiný. Podle Reportérů ČT směřují všechny indicie k finančníkovi Petru Sisákovi, který je obviněn v kauze Via Chem Group. Za zmanipulování insolvencí ohledně Via Chem Group je obviněno celkem 14 lidí.