Světový objev z Liberce dokáže přeměnit déšť na pitnou vodu

Vědci z Technické univerzity v Liberci (TUL) ve spolupráci s libereckou firmou BMTO přišli s přelomovým objevem. S pomocí nanotechnologií dokáží snadno přeměnit odpadní nebo dešťovou vodu na vodu pitnou. Metoda může pomoci při řešení nedostatku pitné vody, který trápí většinu světa.

Běžně používané membrány na čištění vody jsou většinou keramické nebo kovové. Novinka z Liberce je vyrobena z nanovláken a připomíná filtrační papír. Hustota síta je ale mnohem větší než u konvenčních membrán a je díky tomu mnohem efektivnější.

„Průtok filtrem je vyšší, při srovnatelné velikosti dokáže naše zařízení vyčistit mnohem větší množství vody,“ vysvětlil obchodnětechnický ředitel společnosti Petr Kudrna. Membrána z nanovláken má také výrazně nižší provozní náklady než konvenční filtry a vodu může čistit až deset let.

Na vývoji nové metody pracovali ve společnosti BMTO s vědci z liberecké univerzity od roku 2011. „Naším prvním cílem bylo vyfiltrovat z odpadních vod vodu užitkovou, což se už běžně daří,“ řekl předseda představenstva BMTO Jiří Bušek.

Rychlá pomoc při znečištění pitné vody

Nová filtrační zařízení jsou určena průmyslovým podnikům, města a obce jimi mohou doplnit své čistírny odpadních vod, využít je ale mohou i domácnosti. Upravovat mohou třeba vodu z domovních studní.

Membrány z nanovláken udělají z odpadní vody pitnou (zdroj: ČT24)

Systém dokáže z odpadní vody dostat veškeré viry, bakterie a další nebezpečné látky. Zařízení tak podle Buška může posloužit i při haváriích, jaká postihla loni třeba pražské Dejvice, kdy do pitné vody prosákla kanalizace. „Stačilo by potrubí napojit na náš filtr a nemusela by se pitná voda dovážet,“ dodal.

V dešťové vodě zůstanou důležité minerály

V pitnou vodu umí nová metoda proměnit i vodu dešťovou, což je jednodušší. „Výhodou této metody filtrace je schopnost zachovat ve vodě důležité minerály a další látky, které jiné metody jako je ultrafiltrace nebo osmóza odstraňují, a je pak třeba je do vody uměle doplňovat,“ vysvětlil Jakub Hrůza z Ústavu pro nanomateriály, pokročilé technologie a inovace TUL.

Použití takto vyčištěné vody k pití ale zatím česká legislativa brání. Vyčištěné odpadní vody tak lze zatím používat bez jakéhokoliv nebezpečí třeba k zalévání zahrad.