Ostrava-Jih shání domovníky. Nabízí plat 14 000 korun

V nejlidnatějším ostravském obvodu Jih shánějí domovníky do obecních domů. Nově ovšem za práci nebudou dostávat odměnu, nýbrž plat. Stanou se totiž zaměstnanci obecního úřadu. A zájem o tuto práci je docela velký, potvrzuje redaktorka České televize Markéta Radová.

Dosavadní motivací pro domovníky byla finanční odměna. „Dostávali slevu na nájmu, což by v některých případech mohlo dělat třeba i 1200 korun,“ zjistila Markéta Radová. V současné době se ale radnice musela přizpůsobit změně legislativy. S domovníky tak bude v průběhu léta sepisovat nové smlouvy a ty už budou na zaměstnanecký poměr.

Podle nových pravidel bude práce domovníka zahrnovat osmihodinovou pracovní dobu a plat ve výši asi 14 000 korun. K dispozici by měly být také další peněžní odměny v rámci osobního ohodnocení.

Domovníci obvodu Ostrava-Jih

Otázkou ale je, zda o takovou činnost budou mít lidé zájem. Například domovnice Kristína Neumannová o plný pracovní úvazek nemá zájem. „Neuvažuju o tom, protože chodím po lékařích,“ uvedla.

Ostrava–Jih bude na domovníky vypisovat klasická výběrová řízení. „Kdokoli bude mít zájem nejen z řad domovníků, může se jich zúčastnit,“ uvedla radní Ostravy-Jihu Markéta Langrová (ANO).

Oznámení o těchto konkurzech radnice v nejbližší době vyvěsí a zveřejní ho i v měsíčníku Jižní listy. V Ostravě-Jihu v tuto chvíli mají zhruba 5200 obecních bytů, domovníci se starají o více než polovinu z nich.

  • Musejí se umět vypořádat s opravami, ale i s nepříjemnými poznámkami nájemníků. Starají se také o čistotu v domě a musejí být schopni zakročit i při havárii. Na obyvatele, kteří dělají v domě nepořádek, mohou ve výjimečných případech rovněž volat policii. Často pečují o několik vchodů zároveň.

Městský obvod Ostrava-Jih se rozkládá na území tří původních obcí – Zábřeh nad Odrou, Výškovice, Hrabůvka a tvoří ho ještě další dvě části – sídliště Dubina a Bělský Les. Zaujímá plochu sedmnácti kilometrů čtverečních. V současné době je vůbec nejlidnatějším územím Ostravy. Počet obyvatel obvodu se pohybuje okolo sto deseti tisíc. Jako samostatné město by Ostrava-Jih bylo páté největší v rámci České republiky.