Nejvíce zadlužená obec na Vysočině bude splácet ještě jedenáct let

Události v regionech: Lipnici nad Sázavou se daří splácet dluhy (zdroj: ČT24)

I když se radnici daří dluhy splácet, patří Lipnici nad Sázavou pomyslný a jistě i nechtěný titul nejvíce zadlužené obce v Kraji Vysočina. Na obci je to vidět: Nemůže dovolit žádné větší investice a místo rozvoje ji čeká ještě minimálně dalších jedenáct let splácení dluhů.

Bývalého lipnického starostu sice soud poslal za zfalšované faktury, platby za fiktivní služby a zneužité dotace do vězení, ale trest dopadl i na obec, kterou dříve vedl. Úřady, které Lipnici dříve poskytly dotace, totiž chtějí část z nich zpět. Dluh je vysoký, i když se úřady části svých požadavků nakonec vzdaly. „Dluhy byly téměř třicetimilionové, dnes jsou řekněme na poloviční výši,“ přiblížil současný starosta Leoš Bláha.

Více než tři miliony má bývalý starosta obci zaplatit jako náhradu škody, zatím se tak ale nestalo. Lipnice chce na bývalém starostovi vymáhat i další kompenzaci, zatím ale od něj nemá nic. Většina obecního rozpočtu tak jde na splácení dluhu. Pro samotnou Lipnici zbývají finance jen k nejnutnějším opravám, aby fungovala kanalizace nebo školní kotelna.

Na opravy chodníků a místních komunikací ale již nezbývá a v dohledné době se to nezmění. Dluhy bude Lipnice splácet minimálně do roku 2027.