Pardubicko se zbavuje přebytečných dopravních značek

Pardubicko – Čím méně, tím lépe - tvrdí města a obce o dopravních značkách. A snaží se jich zbavovat. Tam, kde je považují za zbytečné, už je dokonce odmontovali. Nahradila je například všeobecně známá přednost zprava. Obcí a měst, které se nechaly inspirovat, navíc přibývá. Dokazuje to i Pardubicko.

V Pardubicích jsou některé ulice dopravních značek plné, řidiči je sotva stíhají vnímat. „Dalo by se říct, že dopravních značek, které jsou umístěny podél silnic, je poměrně hustý les,“ poznamenal instruktor autoškoly Aleš Hruška. Magistrát řekl „Dost!“, a tak značky postupně mizí. V nových zástavbách už město ani dopravní značky nemontuje, nahradilo je všeobecně známé pravidlo pravé ruky. „Rozhodně se to osvědčilo, protože tam, kde jsme zavedli pravidlo pravé ruky, nám klesla nehodovost,“ prohlásil vedoucí Odboru dopravy Magistrátu města Pardubice Vladimír Bakajsa.

I v Nasavrkách se chystají některé staré dopravní značky úplně odstranit. „Například tady vidíme značku 'Dej přednost v jízdě', kterou poznáme vlastně jenom podle tvaru,“ dokládá starosta města Milan Chvojka (nestr.).

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Dopravní experti obce a města chválí, na přehledných křižovatkách bez dopravních značek jsou totiž řidiči opatrnější. „Zpočátku asi bude místním chviličku trvat, než si zvyknou, že nejedou po hlavní pozemní komunikaci, jak jsou zvyklí. Ale až si na to zvyknou, určitě dojde ke snížení rychlosti,“ dodal Aleš Hruška.

Žádostí o odstranění přebytečných dopravních značek podle dopravních policistů přibývá. „Jen na Pardubicku evidujeme desítky takových žádostí,“ potvrdil mluvčí pardubické policie Jozef Bocán.

S iniciativou přišla i sama policie, její dopravní inženýři další zbytečné dopravní značky nově vytipovávají.