To se jen tak nevidí: Dlouhé Stráně bez vody

Šumperk - Vodní elektrárna Dlouhé Stráně v Chráněné krajinné oblasti Jeseníky je až do konce června mimo provoz. Energetici totiž provádějí nutnou údržbu. Lidem se pohled na vypuštěnou horní nádrž naskytne výjimečně. Měsíční odstávku největší vodní elektrárny v Česku naplánovali energetici už před rokem. A ostatní elektrárny v zemi se musely přizpůsobit.

Odhalené Dlouhé Stráně návštěvníkům Jeseníků se nabízí neobyčejný pohled do útrob vodního díla. Vodu v unikátní nádrži vystřídala těžká technika. Vypuštěné Dlouhé Stráně mohou podle ředitele Vodních elektráren ČEZ Zdeňka Saturky vidět lidé zhruba jednou za pět až šest let, vždy když je třeba provést kontrolu nádrže.

Letošní údržba je ale výjimečná. Bude totiž mnohem delší než obvykle. „Dělá se to poprvé za existence elektrárny. V souvislosti s nutnou opravou turbíny se čas vypuštění využívá a opravuje se spára, která vykazovala netěsnosti,“ vysvětlil manažer projektu František Klouba.

Horní vypuštěná nádrž se nachází ve výšce 1 350 metrů. Je velká jako devět fotbalových hřišť. O 500 metrů níž dělníci provádějí hlavní údržbové práce. Energetici se teď pohybují v místech, kde se běžně valí proudy vody. Vyměňují například jednu z nejdůležitějších částí turbíny, aby zvýšili její výkon.

Dlouhé Stráně jsou unikátním dílem - fungují na jednoduchém principu. Vodu, která přes den padá z horní nádrže a vyrábí elektřinu, čerpadla znovu vytlačí nahoru v noci, kdy je proud levnější.

Reportáž Martiny Vysloužilové (zdroj: ČT24)