Jaderné úložiště na Táborsku nechtějí

Táborsko – Obyvatelé Jistebnice, Nadějkova a Božejovic na Táborsku vytrvale odmítají hlubinné úložiště jaderného odpadu. Včera večer si už po několikáté na besedě v Božejovicích vyslechli plány Správy úložišť radioaktivního odpadu. Odmítavý postoj ale nezměnili a podpořil je i hejtman Jihočeského kraje.

Pokud by tři dotčené obce souhlasily s geologickým průzkumem, čekala by je více než sedmimilionová kompenzace ročně. Správa úložišť nabízí také smluvní garanci, že výzkum neznamená výstavbu. „Je to jedna z informací, jak to srovnat a vlastně i dát veřejnosti signál, že se skutečně hledalo podle kritérií. Na jedné straně bezpečnost a na druhé straně akceptovatelnost,“ potvrdil zástupce ředitele SÚRAO Jiří Slovák.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)

O úložišti se v Božejovicích nediskutovalo poprvé. I tentokrát diskuse trvala déle než dvě hodiny a odmítavý názor místních nijak nezměnila. „My sem chceme přitáhnout turisty a mít tady zdravé životní prostředí a ne si ještě zasviňovat kraj úložištěm,“ prohlásil Karel Urbánek z Jistebnice. Výstavba by měla začít až v roce 2050. Lokality s nejlepšími geologickými podmínkami chce ale Správa úložišť vybrat už do tří let. „Myslím, že pokud tato lokalita vyjde jako jediná možná, tak si to prosadí silou,“ je přesvědčený Ondřej Macura z Božejovic a krajský hejtman Jiří Zimola (ČSSD) dodal: „Jihočeský kraj má dnes odpovědnost v tom, že má na svém území jadernou elektrárnu Temelín. Nedovedu si představit, že by nám stát naložil další v podobě hlubinného úložiště.“ S tím však nesouhlasí Jan Prachař, pověřený řízením SÚRAO: „Rozhodně nepůjdeme proti názoru obcí.“

Sloužit by mělo k uložení vysoce aktivních odpadů z jaderných elektráren. Za čtyřicet let provozu ho Dukovany a Temelín vyprodukují na 4 000 tisíce tun o objemu 3 000 metrů krychlových.