Královédvorská zoo slaví. Narodili se už dva vzácní nosorožci

Královédvorská zoo slaví. Narodili se už dva vzácní nosorožci (zdroj: ČT24)

V královédvorské zoo se během pouhých pěti dnů narodili dva vzácní nosorožci dvourozí (černí), kteří jsou ohroženi vyhynutím. Tamní zahrada je v chovu těchto kriticky ohrožených zvířat nejúspěšnější na světě. Letos se v zajetí narodila včetně těch dvorských pouze tři mláďata. Ve volné přírodě už kvůli pytlákům zbývá jen několik set posledních kusů.

Obě mláďata jsou samečkové a ještě nemají jména. Zatím váží asi třicet kilo a od ošetřovatelů se nejraději nechávají drbat. Až vyrostou, budou mít přes tunu. V Africe přitom patří k těm menším.

Roh nosorožců je cennější než kokain

O rozmnožení vzácných nosorožců se snaží celý svět. Nejvíc chuti k páření ale mají právě ve Dvoře Králové. „Většinou se nosorožců za rok narodí jen pár, třeba čtyři. Když v tom má naše zahrada dva, tak jsme, nechci se chlubit, minimálně dobrý,“ poznamenal ošetřovatel nosorožců Jan Žďárek.

Roh nosorožců je na černém trhu cennější než kokain. V devadesáti případech ze sta umírají dospělí nosorožci právě kvůli tomu. Ve volné přírodě proto žije těchto nosorožců už jen zhruba osm set.

Mládě nosorožce v ZOO Dvůr Králové
Zdroj: ZOO Dvůr Králové

Další mládě očekává zoo v srpnu

Zachraňovat populaci tak pomáhají i ti ze Dvora Králové. Příští týden se k nim připojí Eliška, která se v zoo narodila 8. zaří 2012. Odjede do přísně střežené rezervace v Tanzanii, kde se připojí ke třem nosorožcům, které sem zoo přivezla už v roce 2009. Jedné ze samic už se zde v letech 2011 a 2014 narodila dvě mláďata.

S chovem začali ve Dvoře Králové v sedmdesátých letech. Do teď se zde narodilo 43 mláďat. V srpnu by mělo přijít na svět čtyřiačtyřicáté. Lidé, kteří chtějí se záchranou nosorožců pomoci, mohou přispět na KONTO WILDLIFE: 264350610/0300. Peníze půjdou i na leteckou přepravu Elišky do Tanzanie. 

Nejohroženější savec současnosti

ZOO ve Dvoře Králové se rovněž snaží o záchranu nosorožců bílých, kteří jsou nejohroženějšími savci současnosti. V prosinci 2009 proto převezla čtyři do rezervace Ol Pejeta v Keni. Na světě jsou nyní už pouze čtyři tato zvířata. Tři v Ol Pejetě a jedna samice v americkém San Diegu. Podrobnosti o snaze záchránit tento vymírající druh najde na webových stránkách zoo