Stovky lidí čekaly na otevření úřadu v Ostravě kvůli dotaci na kotel

Ostrava - Krajský úřad v Ostravě začíná přijímat další žádosti o dotace na pořízení ekologických kotlů. Žádat o ně můžou pouze lidé v Moravskoslezském kraji. Dotace mají pomoci ke zlepšení tamního ovzduší. Stejně jako o první, tak i o druhé kolo je obrovský zájem. Před otevřením úřadu v 8 hodin ráno stálo před budovou zhruba 300 lidí, z nichž někteří čekali i celou noc. Dalších asi 50 lidí čekalo na registraci před Městským úřadem v Třinci. Dostat by se mělo zhruba na 1 000 žadatelů, každý z nich může získat 40 tisíc korun na nízkoemisní kotel. Pokud se počet nenaplní, bude příjem žádostí pokračovat i v neděli.

Dnes byli úředníci na rozdíl od minulé vlny dotací připraveni. Ačkoliv někteří lidé čekali několik hodin, nedošlo k žádným problémům. Během první půlhodiny bylo odbaveno 80 žádostí. Lidé navíc mohli na obrazovkám sledovat aktuální stav. Ve druhé vlně, kdy je dotace o 20 tisíc nižší, na ni dosáhne mnohem více lidí. V první vlně bylo uspokojeno 330 žadatelů, v této vlně to bude 1 000. V zimě by díky tomu mělo být o sto tun prachu méně.

„Už jsme tady byli minule, ale tehdy se na nás nedostalo,“ říkali mnozí lidé v dlouhé frontě před krajským úřadem. Řada se před 08:00 vinula po chodbě od dveří podatelny přes zcela zaplněný vestibul až na parkoviště před úřadem. Na rozdíl od žádostí v první vlně nyní museli žadatelé na úřad přijít osobně.

„Předpokládám, že i ti, co přijdou později, mají šanci. Ta možnost je i zítra, uvidíme, jestli se to dneska vyčerpá,“ řekl vedoucí krajského odboru životního prostředí Tomáš Kotyza. Uvedl, že lidé uvidí aktuální počet přijatých žádostí na velkoplošné ceduli. „Je to maximálně transparentní,“ řekl.

Jak rychle dostanou žadatelé peníze vyplaceny, podle něj záleží na nich. „Záleží na lidech, jak rychle přinesou vyúčtování, faktury. Pokud mají investici nachystanou, tak je velmi reálné, že dostanou peníze ještě v letošním roce,“ řekl Kotyza. Uvedl, že vyrozumění o tom, že jejich žádost je úplná a že mohou přinést závěrečné vyúčtování, by lidé měli dostat řádově za jeden až dva měsíce.