Královéhradecký kraj špatně použil dotaci, vrátí 17 milionů

Hradec Králové – Stát chce, aby Královéhradecký kraj vrátil sedmnáctimilionovou dotaci, kterou region špatně použil. Kraj se podřídí – bylo by totiž ohroženo přidělení mnohem větší dotace na průmyslovou zónu v Kvasinách. Peníze ovšem vezme z rozpočtu určeného na rekonstrukci ústavu sociální péče v Teplicích nad Metují.

Dotace, kterou podle státní kontroly Královéhradecký kraj chybně použil, skončila v rychnovské nemocnici, ačkoli byla určena jinam. „Nemocnice si zakoupila zdravotnickou techniku, vyúčtovala to kraji a kraj to zaplatil z prostředků, které byly určeny na jiné účely,“ shrnul senátor a krajský zastupitel Vladimír Dryml. Podle kontroly proplatil kraj položky, které byly vedeny jako tzv. dotačně neuznatelné náklady.

Kraj požadovaných sedmnáct milionů státu zaplatí. Kdyby tak neučinil, mohl by přijít o další prostředky určené k rozvoji průmyslové zóny Kvasiny-Solnice. Na ně má od státu dostat téměř miliardu. Protože jsou všechny práce už hotovy, kraje by se taková ztráta mohla výrazně dotknout.

Jenže i vracené peníze budou někde chybět. Konkrétní dopad bude mít pokuta na rekonstrukci ústavu sociální péče v Teplicích nad Metují. „Perspektiva zahájení této investice se oddaluje,“ řekl náměstek hejtmana Vladimír Derner.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Do Kvasin šly dvě miliardy

Investice do zóny Kvasiny-Solnice odstartovaly v roce 2005. Nejvíc peněz šlo do silnic. Součástí byly například stavba požární stanice v Rychnově, čistírny odpadních vod v Solnici či opravy škol. Kromě problému se špatným využitím sedmnáctimilionové dotace se ji dotkly i další potíže – policie už loni obdržela podnět k prošetření některých prací. Podle senátora Drymla se vyskytla podivná výběrová řízení. Náměstek hejtmana Helmut Dohnálek, který měl investice v zóně na starost, přesto projekt pokládá za úspěšný. „Byly proinvestovány více než dvě miliardy korun z veřejných prostředků. Sedmnáct milionů, které jsme vrátili, je samozřejmě zanedbatelná záležitost,“ uvedl náměstek.

Poslední stavební práce v průmyslové zóně skončily před několika dny. Teď je na řadě závěrečné účtování.